Niet alleen voor scheiding naar de mediator

De Rechtbank Arnhem heeft vorige week een bijeenkomst georganiseerd voor advocaten, rechters en mediators. Het doel van deze bijeenkomst was het vergroten van het wederzijdse begrip tussen deze beroepsgroepen.

Veel conflicten die door de rechtbank worden behandeld zijn, ontstaan door een slechte communicatie tussen partijen. Ieder heeft zijn vooronderstellingen over de ander, advocaten schrijven elkaar puntige brieven en zodoende escaleert een conflict net zolang totdat men bij de rechter staat.

Tegenwoordig proberen rechters echter steeds vaker te beoordelen of er sprake is van een dergelijke miscommunicatie. Want als dat zo is, dan blijkt in de praktijk dat bemiddeling door de mediator heel nuttig kan zijn. Partijen nemen dan even afstand van de juridische kant van hun conflict en gaan in gesprek over hoe het zover heeft kunnen komen.

In de meeste gevallen blijken partijen dan in staat om tot een oplossing te komen die voor hen beiden aanvaardbaar is. De tussenkomst van een ervaren en onafhankelijke mediator leidt ertoe dat de rechter geen uitspraak meer hoeft te doen. Partijen houden de oplossing van hun conflict zo in eigen hand.

Bemiddeling door een mediator is vooral populair bij scheiding. Maar ook bij zakelijke conflicten en arbeidsconflict wordt de mediator steeds vaker ingezet.

Aan het einde van de bijeenkomst concludeerde de Deken van de Orde van Advocaten dat het de goede kant op gaat met mediation in Nederland en dat dit een positieve ontwikkeling is voor zowel rechters, advocaten, mediators en natuurlijk burgers.

bron: http://www.gecertificeerdemediators.nl/8/scheiding-mediation-mediator

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*