Boedelscheiding en fiscus

, , ,

Mr. K.T.J.M. Pijls-olde Scheper (Kyra), november 2012, De Ondernemer

Als partijen van elkaar scheiden is het zo dat alle gemeenschappelijke goederen tussen partijen verdeeld dienen te worden. Zo’n verdeling betekent meestal dat een van de echtelieden het goed ontvangt onder de verplichting aan de (ex)echtgenoot de helft van de waarde te vergoeden. Dat laatste leidt soms tot problemen, bijvoorbeeld wanneer een woning verdeeld moet worden en er verschil van mening is over die waarde.

Het wordt pas echt lastig als het gaat om zaken waarover bovendien met de fiscus afgerekend moet worden. Een voorbeeld daarvan is een lijfrentepolis. Zo’n polis is belast met inkomstenbelasting, omdat deze gelijk wordt gesteld met inkomsten uit arbeid.

Wat betekent het als zo’n lijfrentepolis verdeeld moet worden? Vaak wordt zo’n polis afgekocht. In dat geval kan meteen rekening gehouden worden met de belasting die over het vrijgekomen bedrag (ineens) geheven wordt (bijvoorbeeld 52% voor iemand die in het hoogste tarief valt). Echter, het wordt lastiger als iemand de polis voortzet (en er dus sprake is van uitgestelde IB). Welke waarde moet dan met de (ex)echtgenoot worden afgerekend?

Helaas moet op dit moment geconstateerd worden dat daar verschillend over gedacht wordt. Het hof Den Haag hield onlangs rekening met een latente belastingclaim van slechts 6,25%, terwijl datzelfde hof eerder dit jaar nog rekening hield met een percentage van 52%. Kortom: iets om rekening mee te houden bij de beslissing zo’n polis af te kopen of juist voort te zetten. En vooral reden om je daarover goed te laten voorlichten door een gespecialiseerde advocaat.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*