Tips om je huisdier de winter door te helpen

,

hond winter sneeuw

Help je huisdier de winter door

De winter is begonnen en dat valt inmiddels te merken. De eerste sneeuw is gevallen en het KNMI heeft al enkele waarschuwingen afgegeven voor onstuimige weersverwachtingen. Met gevoerde winterjassen, dikke truien, handschoenen, shawls en mutsen gaan we de straat op en trotseren we de kou. We hebben immers geen lekkere warme vacht zoals onze huisdieren die wel hebben. Maar hoe zit het eigenlijk met onze huisdieren? Geeft hun vacht wel voldoende bescherming tegen deze winterse kou? En wat te denken van het vuurwerk dat inmiddels al wordt afgestoken? Hoe help je je huisdier de winter door?

Katten

Het wordt aangeraden om katten ’s avonds op tijd binnen te laten en ’s nachts ook binnen te houden. Nu het kouder is zoeken de dieren beschutting. Katten zoeken regelmatig een plekje onder de motorkap van een auto. Klop er daarom even goed op voordat u gaat rijden, zodat een kat er weer onder vandaan komt. Daarnaast bestaat het gevaar dat katten op het ijs springen en er vervolgens doorheen zakken. Ze weten niet of het ijs wel betrouwbaar is of niet. Katten zien namelijk geen verschil tussen een dunne of dikke laag ijs met sneeuw en zien het beide als vaste grond. Ze kunnen ook snel onderkoeld raken, zelfs als er nog maar een klein laagje water in een sloot of vijver staat. Wanneer een kat zoek is, wees dan ook alert op sloten en vijvers. Een ander probleem is dat katten snel uitgedroogd kunnen raken als ze geen water kunnen vinden. Ze eten immers geen sneeuw.

Het komt vaak voor dat buitenkatten naar mensen toelopen en vervolgens naar binnen willen voor warmte en voedsel. Begrijpelijk met dit weer, maar niet altijd verstandig. Sommige katten willen na het binnenlaten namelijk niet meer naar huis en blijven herhaaldelijk terugkomen. Ook bestaat het gevaar dat het dier op een speciaal dieet is en ziek wordt als het ander voedsel voorgeschoteld krijgt. Wanneer u een vreemde kat tegen het lijf loopt is het daarom verstandig om allereerst rond te kijken en te vragen of het om een vermiste kat gaat. Als er geen eten te halen valt, gaat hij vanzelf weer naar huis. Mocht het om een zwerfkat gaan, dan is het natuurlijk een ander geval. Er wordt dan aangeraden om het beestje dan in ieder geval wat te drinken te geven en een schuilplaats te bieden in bijvoorbeeld de schuur of garage. Uiteraard is het verstandig om contact op te nemen met de dierenambulance dat de kat kan onderzoeken en op kan nemen.

Honden

De voetzooltjes van honden zijn bij extreme kou minder veerkrachtig. Daarnaast is pekel niet goed voor de poten, dus is het verstandig om deze in te smeren met vaseline-zalf. Net als bij katten zien honden ook niet of ijs betrouwbaar is of niet. Het is daarom gevaarlijk om uw hond zomaar op het ijs te laten. Tevens bestaat het gevaar van uitglijden, waarbij de hond soms ernstig geblesseerd kan raken. En hoewel honden gek op sneeuw zijn, wordt geadviseerd ze geen sneeuw te laten eten. Daar kunnen ze namelijk maagklachten van krijgen. Mocht u met de hond een winterse wandeling gaan maken, houdt het bovenstaande dan in gedachten en houdt de hond tijdens de wandeling flink in beweging, zodat hij niet teveel afkoelt. Voornamelijk kleine honden met een dunne vacht hebben het snel koud. Hun buik hangt door de korte pootjes namelijk laag bij de grond. Als de hond nat is geworden, droog hem dan goed af. Overigens zijn er voor deze honden speciale vestjes te krijgen die ze warm houden.

Ook is het verstandig om uw hond in deze wintermaanden aangelijnd te houden, zeker met het oog op het vuurwerk dat inmiddels al wordt afgestoken. Honden kunnen namelijk erg schrikken en gaan er dan vandoor. Zorg er daarom ook voor dat uw huisdier een halsband heeft met een adrespenning. Mocht het noodlot toeslaan, dan kunnen de vinders het dier weer snel bij u afleveren.

Knaagdieren

Grote temperatuurverschillen kunnen konijnen en andere knaagdieren, net als tocht overigens, ernstig ziek maken. Zoek voor de wintermaanden daarom een goede standplaats voor het hok. Zorg dat deze niet te dicht bij een verwarming of andere hittebron staat en verplaats het hok nooit ineens van een koude naar een warme ruimte of andersom. Bij een buitenhok is het overigens van belang dat deze tocht- en waterdicht is en de wind niet in het hok blaast. Vergeet niet om de knaagdieren wat extra stro te geven, zodat zij zich hier lekker in kunnen nestelen. Vervang daarnaast tijdig het drinkwater zodat dit niet bevriest en zorg voor voldoende voedsel in het hok.

Ziektesymptomen

Vertoont uw huisdier ondanks de genomen voorzorgsmaatregelen toch ziekteverschijnselen en weet u niet precies wat u ermee aan moet? Neem dan snel een kijkje op www.zieke-hond-kat.nl. Op deze webpagina vindt u veel verschillende symptomen van allerlei ziekten van uw hond of kat.

Bron: http://www.dichtbij.nl/lekstroom/regionaal-nieuws/artikel/2561019/dieren-in-de-winter.aspx.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*