Nieuwe Wet Incassokosten

mr. W.H. Lindhout (Werner), november 2012, De Ondernemer
Per 1 juli 2012 is de Wet Incassokosten in werking getreden. Daardoor is de incassopraktijk veranderd. Een schuldeiser mag niet ten nadele van een particuliere klant afwijken van deze regels. Als de debiteur een zakelijke klant is mag dat wel, en zal dat door middel van een contract met specifieke of algemene voorwaarden moeten gebeuren.

De nieuwe wet is van toepassing op verschuldigde bedragen die voortvloeien uit een overeenkomst. Dus niet op boetes, dwangbevelen et cetera.

In de Wet Incassokosten is vastgelegd wat de minimale en maximale incassokosten zijn, die een schuldeiser in rekening mag brengen. De hoogte van de incassokosten wordt berekend door middel van een percentage over het verschuldigde bedrag. Het minimum bedrag is € 40,–.

Verder bepaalt de Wet Incassokosten hoe de incassoprocedure er uit moet zien. In het kort komt het erop neer dat nadat de betalingstermijn van de factuur is verstreken eerst een schriftelijke aanmaning met een termijn van 14 dagen verzonden dient worden, alvorens incassokosten in rekening mogen worden gebracht. Kijk voor meer juridisch advies op www.haansadvocaten.nl.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*