Originele fietstaxi wordt omgetoverd tot kunstwerk

AMERSFOORT – Van New York tot Parijs, van Buenos Aires tot Singapore. De Nederlandse kunstenaar Hans Vanhorck staat wereldwijd bekend om zijn kleurrijke schilderijen, beelden en panelen. Op dit moment werkt hij aan een wel heel bijzonder project: het omtoveren van een Bengaalse fietstaxi tot opvallend kunstwerk. Hiermee ondersteunt hij het riksjaproject van 1We – Een Wereld Idee.

Ter promotie van dit 1We-project in Bangladesh, liet de ontwikkelingsorganisatie nieuwe stijl zes riksja’s naar Nederland verschepen. Ze zijn compleet gerecycled , handbeschilderd in de 1We-kleuren en ze bieden inmiddels al 130 Bengaalse families een structureel inkomen en een eerlijke toekomst.

Strippen
In het atelier van Hans Vanhorck in Amersfoort werd de fietstaxi eind januari afgeleverd. Hoe hij er een kunstwerk van gaat maken, wilde hij nog niet zeggen. “Het eerste wat ik ga doen, is ‘m van top tot teen strippen. Vanuit een kaal frame ga ik ‘m vervolgens weer opbouwen. Niet als een riksja om op te fietsen, maar als kunstwerk dat 1We voor allerlei promotiedoeleinden kan inzetten. Maar eerst ga ik er alleen maar naar kijken, om me een beeld te vormen van hoe het kunstwerk moet gaan worden.”

Het werk van Vanhorck pakt je. Het is groots, meeslepend en confronterend. En vooral ook bijzonder kleurrijk. “Kleuren zijn belangrijk in mijn werk en mijn leven”, aldus de kunstenaar. “Ik ben altijd gefascineerd wat kleur doet, heb ook boeken geschreven over de betekenis ervan vanuit oude culturen en de mythologie. Ik hou gewoon van kleur.”

Meer kleur
Met zijn inzet voor 1We – Een Wereld Idee wil hij de wereld meer kleur geven. Eerder exposeerde hij al in 1We Studio 1 in Amersfoort, waar de ontwikkelingsorganisatie is gehuisvest. Vanhorck: “Zolang ik kunst maak, draag ik al mijn steentje bij om kansarme mensen vooruit te helpen. Wat dat met me doet? Ik word er blij van.”
Op de website http://www.1we.nl en via social media is de totstandkoming van het kunstwerk op de voet te volgen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*