Belangrijk nieuws: betalingstermijnen wettelijk vastgelegd!

mr. M.R.E. Gelok (Machiel), 2013, De Ondernemer

Vanaf 16 maart 2013 gaan er wettelijke betalingstermijnen gelden tussen bedrijven onderling, en tussen bedrijven en overheden.

Te lange betalingstermijnen en te late betaling van facturen heeft nadelige gevolgen voor het concurrentievermogen en de winstgevendheid van de onderneming van de schuldeiser. Kleine ondernemers zijn vaak economisch afhankelijk van enkele grote partijen. Hierdoor kunnen zij feitelijk druk ervaren in te stemmen met langere betalingstermijnen dan economisch gezien wenselijk of verantwoord is. De Europese Unie heeft ingegrepen, en dat heeft geleid tot nieuwe Nederlandse wetgeving.

Vanaf 16 maart 2013 moeten facturen binnen 30 dagen worden betaald. Zo niet, dan is er wettelijke handelsrente verschuldigd (nu 8%) en minimaal € 40,00 incassokosten.

In algemene voorwaarden of overeenkomsten mag een langere termijn worden afgesproken, maar dan absoluut niet langer dan 60 dagen. Alleen wanneer wordt aangetoond dat dat niet onbillijk is voor de schuldeiser, mag een betalingstermijn van meer dan 60 dagen worden overeengekomen. Overheden dienen in principe altijd binnen 30 dagen te betalen.

Deze wijziging heeft tot gevolg dat algemene voorwaarden en (voorgedrukte) facturen moeten worden aangepast. Tevens zal de debiteurenbewaking waarschijnlijk anders moeten worden ingericht. Bij het invoeren van de eventueel nodige wijzigingen en het incasseren van uw vorderingen, zijn wij u graag van dienst.

Meer informatie: Haans Advocaten.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*