Invordering rijbewijs? Ga klagen!

mr. H. van Asselt (Henk), december 2012, De Ondernemer

De officier van justitie kan uw rijbewijs om verschillende redenen inhouden. Zo wordt uw rijbewijs ingehouden na een snelheidsovertreding van > 50 km/h, het rijden onder invloed, in geval van gevaarlijk rijgedrag of openstaande boetes.

Na invordering beslist de officier van justitie binnen 10 dagen of uw rijbewijs voor langere periode (enkele maanden) zal worden ingehouden. Dit betreft een schriftelijke beslissing onder vermelding van de duur van de inhouding.

De invordering en inhouding van het rijbewijs zijn voorlopige maatregelen die worden genomen in afwachting van de inhoudelijke behandeling van de strafzaak. Indien de officier van justitie besluit om uw rijbewijs langer dan 10 dagen in te houden, dan is het verstandig dat u – door tussenkomst van een advocaat – zo spoedig mogelijk een klaagschrift indient bij de rechtbank. De rechter beslist tijdens de behandeling van het klaagschrift direct of u uw rijbewijs terugkrijgt in afwachting van de inhoudelijke behandeling.

De rechter weegt hierbij het maatschappelijke belang van verkeersveiligheid en het risico op herhaling af tegen uw persoonlijke belangen. Uw persoonlijke belangen prevaleren bijvoorbeeld indien u uw auto dringend nodig hebt voor uw werk. De invordering heeft immers grote (financiële) gevolgen voor u en uw bedrijf. Daarnaast zijn er diverse andere redenen aan te voeren waarom u uw rijbewijs voortijdig terug zou moeten krijgen.

Voor meer informatie hierover kunt u contact opnemen met een van onze strafrechtadvocaten, de heer mr. Henk van Asselt en mevrouw mr. Kitty Oomen.

Voor meer informatie: Haans Advocaten.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*