Maag- en darmproblemen bij hond of kat

hond katIn tegenstelling tot bij mensen laten huisdieren het over het algemeen minder goed merken wanneer ze ergens last van hebben. Toch hebben zij net als wij zo nu en dan last van kwaaltjes en ziektes. Maag- en darmproblemen komen bijvoorbeeld dikwijls voor bij deze dieren. Het is daarom van belang om de symptomen van bepaalde aandoening te kennen en tijdig te herkennen. In dit korte artikel zullen beknopt de symptomen van maag- en darmproblemen bij honden en katten worden beschreven.

Problemen met maag of darmen kunnen een genetische oorzaak hebben, maar het zou ook kunnen komen door voedingsbestanddelen zoals melkproducten, soja of granen. Een chronische ontsteking van maag-darmslijmvliezen kan door een biopsie worden vastgesteld, een medische behandeling waarbij een klein stukje weefsel wordt gebruikt om kwaadaardige cellen te onderscheiden van goedaardige tumoren of het aantonen van aanwezigheid van bepaalde bacteriën. Darmbacteriën spelen namelijk een belangrijke rol in de voeding, net als enzymen en vezels. Ook allergieën of leverproblemen spelen dikwijls een rol bij het ontstaan of het chronisch worden van problemen.

Er zijn vandaag de dag meerdere symptomen bekend die zouden kunnen wijzen op maag- en darmproblemen bij uw huisdier. Heeft uw hond of kat bijvoorbeeld herhaaldelijk last van diarree, braken (bijvoorbeeld het braken van schuim), constipatie en/of gal spugen bij een lege maag? Dan zou dit op een dergelijke aandoening kunnen wijzen. Ook een steeds wisselende structuur van ontlasting kan te maken hebben met een slechte vertering van het voedsel. In elk geval zou het eerste advies een uitgebalanceerde voeding zijn zonder toevoeging die schade zouden kunnen toebrengen aan de gezondheid aan uw huisdier.

Mocht u één van deze symptomen bij uw hond of kat constateren, neemt u dan vrijblijvend contact op met De Kompaan. Deze specialistische dierenkliniek is werkzaam in heel Noord-Nederland en kan u voorzien van advies op het gebied van maag- en darmproblemen bij uw hond of kat. Tevens werken zij samen met dierenartsen in de gehele regio.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*