Officiële opening Kentalis Venlo 18 april

Op donderdag 18 april 2013 opent Kentalis officieel de deuren van de Vroegbehandeling in Dichtershof aan de Albert Verweijstraat 2 te Venlo. We willen van deze dag gebruik maken om onszelf te presenteren en u bent daarbij van harte welkom!

Programma

13.00 – 13.30 uur Officiële opening door wethouder ing. R.L.J. Testroote

13.30 – 14.30 uur Workshops

14.30 – 15.00 uur Pauze

15.00 – 16.00 uur Lezing door Dr. Martine F. Delfos

16.00 – 17.00 uur Een kijkje in de keuken van Kentalis

17.00 – 18.00 uur Hapje en een drankje

 

Workshops

1. De kunst van gebaren

Klappende handen, wiegende armen en knipperende ogen. Wat kun je allemaal zeggen zonder woorden, maar mét je handen, je houding en je mimiek? Heel veel.

2. Stelt u de goede vragen?

Een goed gesprek voeren is niet eenvoudig. Denkstimulerende Gespreksmethodiek (DGM) bestaat uit het voeren van denkgesprekjes. Tijdens zo’n gesprekje wordt, door het stellen van de juiste vragen, een beroep gedaan op de denkvaardigheid van een kind. Hierdoor krijgen kinderen de mogelijkheid

om op grond van eigen waarneming ontdekkingen te doen en conclusies te trekken.

3. Wat beweegt ons tot spreken?

Multidisciplinaire paramedische benadering bij het stimuleren van de communicatie. Aan de hand van een prentenboek wordt getoond hoe binnen Kentalis multidisciplinair gewerkt wordt met de kinderen om de communicatie te stimuleren.

4. Ik zeg NIKS!!

Selectief mutisme is het consequent niet spreken in sociale situaties waarin het kind verwacht wordt te spreken, ondanks het wel spreken in andere situaties. Binnen Kentalis hebben we te maken met kinderen die niet spreken op school. Dit kan een hardnekkig probleem zijn, waarbij de omgeving zich vaak zeer machteloos voelt. De behandeling vanuit Kentalis richt zich m.n. op het reduceren van (sociale) angst en is gericht op zowel het kind, de ouders als de betrokkenen op school.

5. Spelen is (g)een kunst

Als je kinderen vraagt waarom ze spelen, zullen ze je verbaasd aankijken. Als ze al een antwoord geven, zullen ze zeggen: “Omdat het leuk is, natuurlijk’. Kinderen en spelen horen bij elkaar. Het draagt bij aan de ontwikkeling van hun lichaam, hun verstand en hun taal en ze leren omgaan met anderen en wat hun gevoelens zijn. Kinderen met taalontwikkelingsproblemen spelen minder vaak met fantasie, spelen minder samenhangend, gebruiken het spelmateriaal minder betekenisvol en spelen minder vaak buiten het hier en nu. In deze workshop wordt achtergrondinformatie gegeven over het spel en spelen en wat dat betekent voor kinderen met spraak/taal problemen.

Aanmelden

Graag vernemen wij per mail of u aanwezig zult zijn. Vermeld daarbij uw naam of organisatie, de workshop waar u zich voor inschrijft en het aantal personen. Tevens kunt u aangeven of u tijdens de lezing van Martine Delfos

gebruik wilt maken van een gebarentolk. Mailen kan tot 9 april naar: venlo@kentalis.nl

 

Adresgegevens

Albert Verweijstraat 2
5921 AZ Venlo-Blerick

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*