Valeriaan waarschijnlijk toch niet zo effectief als slaapmedicijn

Persbericht, Amsterdam, 22 december 2017

Wat is Valeriaan?

Valeriaan is een plant met milde kalmerende eigenschappen die verkocht wordt als slaapmiddel, maar ook om angsten te onderdrukken.

In Europa wordt Valeriaan meestal als supplement om slaapproblemen te behandelen verkocht. In feite zijn er meer dan 250 valeriaansoorten, maar Valeriana officinalis is het meest gebruikt voor medicinale doeleinden. Men doet aan deze slaappillen kopen als men last heeft van rusteloosheid en angst.

Valeriaan wordt door het Ministerie van Volksgezondheid als veilig beschouwd en is zachter dan synthetische drugs, zoals benzodiazepines en barbituraten. Om deze redenen kan het raadzaam zijn om het te proberen voor de verlichting van uw slapeloosheid voordat u overgaat tot het Zolpidem kopen of Mirtazapine kopen.

 

Hoe werkt Valeriaan?

Het extract van de kruidenplant Valeriaan (Valeriana officinalis) wordt al meer dan een millennium lang gebruikt om zijn krachtige genezende werking. Het werkingsmechanisme kan zowel het gamma-aminoboterzuur (GABA) in de hersenen remmen als opnieuw laten heropnemen door middel van hoe de valepotriaten – de bioactieve bestanddelen van het kruid –  zich aan de serotonine receptoren binden.

Enkele mogelijke voordelen die de gebruikers van Valeriaan melden, zijn:

  • sneller inslapen
  • een betere slaapkwaliteit hebben
  • een verlichting van rusteloosheid en andere symptomen van angststoornissen
  • de volgende ochtend geen “kater effect” hebben

Er is echter sterker bewijs nodig om erop te kunnen vertrouwen dat Valeriaan, en niet een andere factor, verantwoordelijk is voor deze effecten. Denk aan studies waarbij placebo’s vaak hetzelfde effect teweegbrengen als medicatie.

 

Valeriaan dan toch niet effectief voor slapeloosheid?

Terwijl de geneeskrachtige werking van Valeriaan teruggaat tot de oude Griekse en Romeinse tijd ontbreekt er een sterk klinisch bewijs voor de effectiviteit van dit slaapmedicijn bij de behandeling van slapeloosheid en angst.

Hoewel er veel studies zijn verricht naar de effecten van Valeriaan, hebben veel van hen zwakke punten die hun gegevens onbetrouwbaar maken. Zelfs met zorgvuldig gecontroleerde studies is het nog steeds moeilijk om gegevens over de studies heen te vergelijken en te combineren. Enkele van de redenen voor deze problemen zijn onder meer:

  • de studie had slechts een beperkt aantal deelnemers
  • veel deelnemers trokken zich al tijdens de studie terug
  • er waren grote verschillen tussen de studies in dosering en duur van de Valeriaanbehandeling
  • de ernst van iemands angst of slapeloosheid werd niet gedefinieerd
  • er waren onjuiste statistische analyses

Veel van deze kwesties werden onthuld in een paper van de Antwerpse Universiteit. Hierin werden de methoden en gegevens van 16 verschillende Valeriaanstudies zorgvuldig geanalyseerd. Het document leverde tegenstrijdige resultaten op over de deugdelijkheid van deze studies. Een probleem was bijvoorbeeld dat slechts zes van de studies vergelijkbare methoden gebruikten om de slaapkwaliteit te meten waardoor niet alle studies met elkaar vergeleken konden worden.

Daarenboven moet ook worden vastgesteld of iemands slapeloosheid en angstverbeteringen statistisch significant zijn.

We kunnen dus besluiten dat er nog steeds geen wetenschappelijk bewijs is dat Valeriaan efficiënt is tegen slapeloosheid. Wel is het raadzaam om eerst kruidenextracten te proberen als u moeite hebt met slapen alvorens u overstapt op voorgeschreven medicatie.

 

Meer informatie:
www.topapotheek.com
e-mail: klantendienst@topapotheek.com

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*