Hoe het vooral niet moet

Iedereen weet het, begin januari staat iedereen plots in de sportschool en staan de reclamebladen vol met aanbiedingen voor gezonde gerechten. Dit kan maar één ding betekenen, weer een poging van half Nederland om de goede voornemens dit jaar écht vol te houden. Dat dit onzin is, weet iedereen. Per toeval kwam ik in de eerste week van januari een artikel van Jet van Nieuwkerk tegen waar ik behoorlijk van schrok. ‘Het plan van Jet en Jan, dé kickstart voor een gezond en energiek 2018’. De redactie van het blad JAN riep, letterlijk, heel Nederland op om 10 dagen lang hetzelfde te doen als zij. En geloof mij, dat hadden ze beter niet kunnen doen.

Door Eveline Kersloot

Natuurlijk moeten er veel mensen in Nederland meer bewegen en gezonder eten. De cijfers van ongezonde Nederlanders vliegen om onze oren en ook scholen maken duidelijk kenbaar dat kinderen steeds dikker worden en ongezonder leven. Ik ben absoluut niet tegen diëten, mits een deskundige methode of deskundige begeleiding hierbij ondersteund. Het is ook niet onbekend dat social media een steeds grotere rol speelt. Moeten we daardoor maar alles geloven wat er op internet staat? Nee. En al helemaal niet als een redactie vraagt om 10 dagen lang je leven compleet om te gooien onder het motto ; ‘dit plan is niet te streng’. Misschien moet ik gecorrigeerd worden maar 10 dagen lang geen koffie, alcohol, snoep, koek, chips en vlees klinkt niet heel simpel als je het mij vraagt. Daarbij moet je verplicht elke dag 30 minuten wandelen of fietsen, minimaal 4 keer 45 min sporten, mag je na 20:00 uur niet meer televisie kijken en op je telefoon, moet je voor 23:00 slapen en relativeren wat die dag goed ging. Als klap op de vuurpijl, alsof bovenstaande eisen nog niet genoeg zijn, ben je verplicht een blokkade voor jezelf op te stellen en die aan te gaan.

Wees nou even eerlijk? Hoeveel goede voornemens kan je in één plan stoppen. Jet en Jan beloven dat je al na een week een tevreden gevoel over jezelf hebben meer energie.  Als je een mens zoveel gaat verbieden is de lol er toch meteen af? Buiten het feit dat je na die 10 dagen hoogstwaarschijnlijk weer alle dingen wil doen en eten die hierboven staan, is het ook een dagtaak om alles vol te houden. Een gemiddelde Nederlander werkt acht uur per dag, heeft kinderen of pas in de avond tijd voor zichzelf. De redactie van de Jan is naar mijn idee niet fan van het journaal, wat heel toevallig om acht uur begint, maar dan mag de tv niet meer aan. Waarom mag je dan niet het journaal kijken, wat is er slecht aan het nieuws? En wat is er slecht aan een kopje koffie in de ochtend?

Natuurlijk zijn er ook voorstanders van het plan, wat begrijpelijk is. Want het is goed om minder alcohol te drinken en je bewust te zijn dat je veel moet bewegen. Ook is het goed dat we afstappen van de verslaving van mobiel en tv. Maar de JAN moet het juist hebben van deze kanalen, aangezien het plan, toevallig, ook alleen via dit kanaal is aangeboden aan de doelgroep.

Veranderingen  en bewust stil staan bij jezelf en de omgeving kan een mens goed doen maar alles verbieden maakt die eerste 10 dagen van januari niet leuker en de dagen daarna heus niet makkelijker. Als jij besluit in januari geen alcohol te drinken of wat minder tijd voor de buis door te brengen, is dit natuurlijk helemaal je eigen keuze. Maar lief Nederland, geloof alsjeblieft niet alles wat op het internet staat. Mocht jij gezegend zijn met familie, niet ernstig ziek te zijn, een mooie baan of lieve vrienden, realiseer je dan voordat dat die dingen het jaar 2018 mooi maken. Met of zonder koffie.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*