Met Calme gaan licht en geluid hand in hand

,

Woonhuizen, kantoren en horecagelegenheden worden steeds vaker modern en minimalistisch ingericht en afgewerkt. In de praktijk betekent dit dat er vaak gebruik wordt gemaakt van harde materialen zoals beton, glas en steen die geluid weerkaatsen waardoor er galm ontstaat, wat vaak als onprettig wordt ervaren. Voortdurende blootstelling aan lawaai leidt tot vermoeidheid en heeft een nefaste invloed op lichaam en geest. Hierdoor is het noodzakelijk geworden om extra aandacht te schenken aan innovatieve akoestische oplossingen. Door het aanbrengen van absorptiemateriaal kan men geluidsgolven opvangen en de nagalm drastisch verminderen. Zo nemen de spraakverstaanbaarheid, het comfort en de werkprestaties toe.

Naast geluid speelt ook verlichting een belangrijke rol in ons gevoel van comfort. Te weinig licht kan onze concentratie en biologische klok sterk beïnvloeden. Elke ruimte vraagt tevens om een ander soort licht zodat we prettig en ontspannen kunnen wonen en werken.

Het nieuwe hoofdkantoor van de financiële coöperatie Cera, een lage energie gebouw in Leuven, is voorzien van betonkernactivering. Met deze techniek, reeds ingeburgerd in onze buurlanden, worden de vloerplaten opgewarmd met ingegoten waterleidingen op lage temperatuur, net zoals bij vloerverwarming. De aangename stralingswarmte is natuurlijk niet combineerbaar met een akoestisch verlaagd plafond.

Voor de aankleding ontwierp Paul Robbrecht van architectenkantoor Robbrecht & Daem een serie akoestische lampen die beide doelen dient. Hiervoor maakte hij gebruik van de hoogwaardige buigzame Calme-panelen uit poreus gesinterd aluminium. Dankzij de hoge porositeit absorbeert Calme het geluid breedbandig, ook zonder minerale wol, dus enkel met een achterliggende luchtspouw. Bovendien is Calme onbrandbaar, niet corrosief en 100% recycleerbaar wat perfect aansluit bij de duurzame filosofie van Cera. De tot cilinders gebogen panelen fungeren als akoestische lampenkappen voor LED-frames die subtiel opgaan in het plafond. Afhankelijk van de configuratie van de kamer, is hun ophanging vijfhoekig of recht. Zo slaagde men erin om de gehele akoestische beleving van de landschapskantoren en het onthaal te verbeteren, zonder allerlei verschillende producten te moeten aanschaffen en het strakke ontwerp onderuit te halen.

Een akoestische lamp zorgt er dus voor dat men zich prettiger voelt in een ruimte, en dat komt de prestaties en de gezondheid ten goede! Geluidsabsorberende design lampen zijn bovendien ware blikvangers. De unieke combinatie van het lage energieverbruik, de lange levensduur, het moderne design en de geluidsabsorberende eigenschappen maken van zulke verlichtingsarmaturen een zeer duurzaam product. Kortom, een onmisbare aanwinst voor op de werkvloer.

Project Cera hoofdkantoor
Product Calme
Stad & Land Leuven, België
Architect Robbrecht & Daem, archipelago | ar-te en Studio Roma
Akoestisch adviseur Daidalos Peutz

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*