Straks allemaal koken zonder gas? Nederlanders zijn nog terughoudend.

Het was volop in het nieuws, het regeerakkoord dat stelt dat de verplichte gasaansluiting in deze kabinetsperiode moet verdwijnen. Als je een wijk aanlegt en één bewoner wil een gasaansluiting, dan moet die aansluiting er komen. Nu worden de eerste woonwijken zonder gasaansluiting in ons land gebouwd. Maar hoe staat de Nederlandse inwoner hier tegenover? Zien we deze verandering positief of gaat het ons leven in negatieve zin beïnvloeden?

Grote partijen als Feenstra zijn ook al volop bezig met duurzaam wonen. Maar de Nederlander blijft achter. De uitdaging van het duurzaam wonen begint al in de keuken, koken is namelijk een erg belangrijk onderdeel van ons dagelijkse leven. Tweederde van de huishoudens kookt nog op een gasfornuis tegenover de een derde elektrisch koken. Het is dan ook een grote uitdaging om bewoners over te halen om van gas naar elektrische te omschakelen. 40% van de Nederlands is van mening dat ze door deze verandering opnieuw moeten leren koken. Van de mensen die een elektrische plaat hebben (hier valt inductie ook onder), geeft 33% aan dat ze hun kookkunsten opnieuw moesten uitvinden.

Toch zijn er goede redenen om over te stappen. De helft zegt dat bijdragen aan een duurzame samenleving een gegronde reden is om te stoppen met koken op een gasfornuis. Daarnaast speelt veiligheid ook een grote rol. Het gevaar van open vuur was bij degenen die al elektrische koken voor meer dan de helft van de mensen een reden om het gasfornuis te verruilen. Ook voor de helft van de mensen die nog op gas koken is dit de reden om over te stappen naar de ‘veilige’ plaat.

Toch was de belangrijkste en meest doorslaggevende reden om over te stappen naar elektrische het gebruiksgemak. Elektrische kookplaten zoals de inductie kookplaat zijn makkelijk schoon te houden. Een groter deel van mensen met een elektrisch fornuis maken de plaat dagelijks schoon, wel 90%. Tegenover de 74% van gasfornuizen die dagelijks worden gereinigd.

Nog een leuk feitje om mee af te sluiten. Maar 40% van de onderzochten Nederlanders wist dat elektrische koken goedkoper is. Misschien dat als dit beter bekend wordt, heel Nederland over stapt!

Hoe stap je over van gas naar duurzame energie? De warmtepomp is de beste oplossing!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*