Coalitieakkoord 2018-2022: ‘Den Haag, Stad van Kansen en Ambities’ pakt gunstig uit voor Soco Soco én Moerwijk

,

Coalitieakkoord 2018-2022: ‘Den Haag, Stad van Kansen en Ambities’ pakt gunstig uit voor Soco Soco én Moerwijk

Het nieuwe coalitieakkoord ‘Den Haag, Stad van Kansen en Ambitie’ dat dinsdag 28 Mei is gepresenteerd door Hart voor Den Haag/Groep de Mos, VVD, D66 en Groenlinks biedt echt volop aanknopingspunten voor een bottom-up beweging naar een duurzaam en sociaal sterk Den Haag. Dat blijkt uit de eerste gesprekken die we vanuit Soco Soco met diverse Wethouders gevoerd hebben.

De partijen hebben de afgelopen tijd gewerkt aan een breed pakket aan maatregelen om de stad klaar te maken voor de toekomst. Groei van de Stad, Mobiliteit, Duurzaamheid, Iedereen Doet Mee zijn de kernthema’s van dit akkoord.

De onderhandelaars presenteren het akkoord. Van links naar rechts: Frans de Graaf en Boudewijn Revis (VVD), Richard de Mos en Rachid Guernaoui (Hart voor Den Haag/Groep de Mos), Erlijn Wenink en Arjen Kapteijns (GroenLinks), Saskia Bruines en Robert van Asten (D66). Foto: Valerie Kuypers

De onderhandelaars presenteren het akkoord. Van links naar rechts: Frans de Graaf en Boudewijn Revis (VVD), Richard de Mos en Rachid Guernaoui (Hart voor Den Haag/Groep de Mos), Erlijn Wenink en Arjen Kapteijns (GroenLinks), Saskia Bruines en Robert van Asten (D66). Foto: Valerie Kuypers

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Groei van de stad
Den Haag groeit de komende jaren snel. Meer en voldoende betaalbare woningen zijn daarom een prioriteit. De coalitie kiest er bewust voor om de groei te faciliteren in bepaalde delen van de stad, zoals in het Central Innovation District, daar waar de stad er beter van wordt. De partijen willen de groei van de stad gebruiken om wijken te verbeteren en om Den Haag groener en mooier te maken. ‘De groei van de stad brengt een aantal grote uitdagingen mee. Wij zien deze opgaven vooral als kans voor de stad’, aldus de onderhandelaars.

Veilig Den Haag
Veiligheid is naast de eerder genoemde kernthema’s een randvoorwaarde van deze coalitie. Er wordt deze periode geïnvesteerd in de aanpak van radicalisering, ondermijning en huiselijk geweld.

Mobiliteit
Om Den Haag de komende jaren bereikbaar te houden, kiest deze coalitie voor een schaalsprong in het Openbaar Vervoer, en voor de fiets en de voetganger. Slimme parkeeroplossingen, vooral ondergronds en inpandig, moeten zorgen voor minder parkeerdruk in wijken. Daarnaast investeert deze coalitie in een betere doorstroming van het autoverkeer en het schoner maken van de lucht.

Duurzaamheid
De energietransitie wordt in stroomversnelling gebracht. De coalitie werkt samen met de stad aan een klimaatneutraal Den Haag in 2030. De komende periode worden daartoe onder meer 25 duizend tot 30 duizend huizen voorzien van duurzame energie. Daarnaast zal er in samenwerking met Duurzaam Den Haag in Koningspleinbuurt, Molenwijk en Moerwijk (Oost) een Buurtwerkplaats opgezet gaan worden. Sociale Coöperatie Soco Soco is in Moerwijk samen met Duurzaam Den Haag hier de trekker van.

Iedereen doet mee
Onder het motto Kansen voor Iedereen zet de coalitie fors in op het uit de bijstand helpen van Hagenaars. Onder andere door een voortzetting en uitbreiding van de pilot ‘Ondernemend uit de Bijstand’ (waar Soco Soco pilot partner van is). Daarbij ligt de focus op mensen activeren en laten participeren in de samenleving. Ook zullen de armoedevoorzieningen op pijl blijven.

Om de verwachte banengroei in de energie, bouw, zorg en horeca op te vangen wordt samen met de betreffende sectoren de komende jaren gewerkt aan de aansluiting van opleidingen. Ook is er aandacht voor de groei van nieuwe economische sectoren en komt er meer ruimte voor het MKB.

Kandidaat-wethouders
De vier partijen hebben inmiddels hun kandidaat-wethouders bekend gemaakt. Dit zijn: Richard de Mos en Rachid Guernaoui (Hart voor Den Haag/Groep de Mos), Boudewijn Revis en Kavita Parbhudayal (VVD), Saskia Bruines en Robert van Asten (D66) en Liesbeth van Tongeren en Bert van Alphen (GroenLinks).


Coalitieakkoord Den Haag 2018 2022

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*