De geschiedenis van het Franse impressionisme

Het Franse impressionisme is een kunststroming uit de 19e eeuw die door een groep Parijse kunstenaars is opgericht. Het kunstwerk wordt gedefinieerd met kleine, dunne maar zichtbare penseelstreken. De veranderende kwaliteiten van het licht worden nauwkeurig op het doek weergegeven om mooie effecten te creëren in een schilderij. Hoewel de impressionisten door de conventionele kunstgemeenschap van Frankrijk fel werden tegengewerkt, brachten zij toch frisse lucht met hun kunst. Schilders als Pierre-Auguste Renoir (1841-1919) en Claude Monet (1840-1926) behoorden tot de Franse kunstenaars die een actieve rol speelden in de impressionistische beweging.

Claude Monet

Een van de pioniers van het Franse Impressionisme, Claude Monet, werd geboren in Parijs en stierf in Duitsland. Hij hield zich bezig met realistische schilderijen tot hij Camille Pissarro, Auguste Renoir en Alfred Sisley ontmoette. Rond zijn 45e begon hij met het maken van impressionistische schilderijen. De naam van de stroming ‘Impressionisme’ is ook afgeleid van een van zijn landschapsschilderijen. In 1872 verscheen zijn schilderij ‘Impression – Soleil levant’ (Impression, Sunrise), waaruit de naam van de kunststroming is afgeleid. Sommige van zijn andere schilderijen zijn dat wel:

 • Waterlelies.
 • Vrouw met een parasol.
 • Camille Monet.
 • Stilleven met anemonen.

Pierre-Auguste Renoir

Pierre-Auguste Renoir werd geboren in Limousin en overleed in Core d’Azur. De ontmoeting met Alfred Sisley en Claude Monet maakte van hem een impressionist. Hij volgde een vrolijke en idyllische manier om de natuur en de mensen in zijn schilderijen te tonen. U kunt de reproducties van schilderijen van Pierre-Auguste Renoir bekijken en kopen op poster-and-kunstdruk.nl. Zijn beroemde schilderijen zijn –

 • Slapend meisje.
 • Lunch van de roeiers.
 • De bader.
 • Vrouw bij de bron.

 Vincent van Gogh

De wereldberoemde schilder Vincent Van Gogh wordt vaak verward met een impressionistische kunstenaar, maar hij was een postimpressionistische schilder die zich door het impressionisme liet inspireren. Uit een studie van het leven en werk van Vincent Van Gogh weten we dat hij in 1853 in Nederland werd geboren en na zijn verhuizing naar Frankrijk in 1890 overleed. Van Gogh maakte talloze meesterwerken in zijn korte leven van slechts 27 jaar, en hij werd beroemd na zijn dood. Een van zijn grootste schilderijen is ‘De Sterrennacht’ die de kenmerken van zowel het impressionisme als de moderne schilderkunst draagt. Zijn andere werken die het vermelden waard zijn, zijn –

 • Café terras bij nacht.
 • De slaapkamer in Arles.
 • Le Moulin de la Galette.
 • Van Goghs slaapkamer.

De Franse impressionistische beweging zorgde niet alleen voor impressionisten, maar inspireerde ook grote schilders als Vincent Van Gogh. U kunt overwegen om uw muren te versieren met deze prachtige schilderijen van deze grote kunstenaars.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*