Social media trainer gaat drie maanden offline en blijkt verslaafd aan … social media

Social media trainer Fiona Kloosterman stopte als experiment drie maanden met haar zeven meest gebruikte social media apps op haar mobiel. Ze mocht – van zichzelf – niet meer online kijken, posten, liken of delen. En wat bleek? Ze kreeg ontwenningsverschijnselen en daar schrok ze van. Met de lessen wil ze nu een voorbeeld zijn voor mensen die willen reflecteren op een leven zonder social media.

Fiona Kloosterman helpt bedrijven en mensen al tien jaar dagelijks als social media trainer met hun personal branding en geeft trainingen over het onderwerp. Zelf gebruikt ze dan ook heel frequent de apps van LinkedIn, Twitter, Facebook, Instagram, Pinterest en Tiktok en enkele datingapps op haar mobiel. Tot ze zich, ook na het zien van de documentaire ‘The Social Dilemma’ op Netflix, afvroeg hoe het nu zou zijn zonder al die social media. Dus besloot ze dat ze als experiment drie maanden alleen incidenteel en via de computer mocht kijken naar persoonlijke berichten via deze social media.

Verleiding was groot

De resultaten van deze zelf opgelegde digitale detox van drie maanden waren, ook voor Kloosterman zelf, op z’n minst verrassend. Al na een week merkte ze dat er nauwelijks tot geen berichten of meldingen meer kwamen. Dus voelde ze al snel de verleiding om weer met Facebook aan de slag te gaan en door haar timeline scrollen. “Van de andere kant was ik vastberaden me aan het experiment te houden”, zegt Kloosterman. “Het lukte dan ook om Facebook weer af te sluiten zonder te posten, liken, delen of écht te gaan lezen. Maar de verleiding was groot.”

Als trainer en ondernemer was Kloosterman vooral bang om geen werk meer te krijgen zonder de apps. Of geen dates. Maar binnen een week was ze overgestapt op ‘oude’ media; boeken lezen en radio luisteren. Zonder alle alerts en piepjes kreeg Kloosterman meer ruimte, tijd en rust in haar leven. En uit het niets belde een oude grote klant met werk. Ze voelt zich gelukkiger, rijker en meer verbonden dan mét social media.

Reflecteren op social media

Dat Fiona Kloosterman na tien jaar fulltime werken met social media verslaafd bleek, vindt ze dan ook eigenlijk best logisch. Ze wil nu een voorbeeld zijn voor mensen die ook willen experimenteren met en reflecteren op een leven zonder social media. “Als je stopt met een hobby waar je dagelijks een uur aan besteedt, heb je al last van ontwenningsverschijnselen. Laat staan dat anderen in je omgeving die hobby ook hebben, én daar dagelijks uren mee bezig zijn. Dan weet je het wel. Ik was dus net zo verslaafd als de rest van de wereld!”. Meer informatie: https://www.pintapeople.com/.

Contactpersoon: Fiona Kloosterman

Adres: Surinamestraat 24, 2585 GJ Den Haag, Nederland

Telefoon: 06 546 075 69

Facebook: https://www.facebook.com/gewoonfiona/

Twitter: https://twitter.com/GewoonFiona

YouTube: https://www.youtube.com/user/fionastoop

LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/fionakloosterman/

Instagram: https://www.instagram.com/gewoonfiona/

Pinterest: https://nl.pinterest.com/gewoonfiona/_created/

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*