autoband

Leuke weetjes over autobanden

Of je nu autoliefhebber bent of niet, enige kennis van autobanden kun je in je voordeel gebruiken. De autobanden zijn namelijk enorm belangrijk om prettig en veilig te kunnen rijden.

Maat van de banden

Bij autobanden wordt de maat aangeduid in inches. Weet je niet welke maat banden jij hebt? Dat kun je eenvoudig aflezen aan de zijkant van je band. Daar staat een reeks cijfers en letters die precies vertellen wat de specificaties van jouw autoband zijn. De reeks cijfers en letters staat respectievelijk voor: de breedte van de band, de hoogte van de band, de radiaal van de band, de maat van de velg, het draagvermogen en de snelheidsindex. De bandenmaat hangt altijd samen met het formaat van de velgen.

Bandenwissel

Is het nodig om elke zomer en winter de banden te wisselen? Het is voor de veiligheid en het rijcomfort aan te bevelen om in de winter winterbanden en in de zomer zomerbanden onder de auto te zetten. Een bandenwissel zorgt voor een veilige wegligging onder alle weersomstandigheden en bovendien slijten de banden minder snel. In wintersportlanden is het bovendien vaak verplicht om winterbanden onder de auto te hebben in het winterseizoen. Naast zomer- en winterbanden zijn er ook all season banden op de markt. Deze banden bieden een middenweg tussen de eigenschappen van zomerbanden en winterbanden.

Bandenspanning

De bandenspanning wordt nogal eens over het hoofd gezien. Meer dan 60% van de auto’s in Nederland rijdt met een verkeerde bandenspanning rond. Met een juiste bandenspanning rijd je zuiniger en veiliger. In het onderhoudsboekje van je auto kun je de juiste bandenspanning vinden.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*