Schaarste op markt ICT’ers vraagt specifieke aanpak personeelswerving

Zeven hoogleraren werkzaam in de wetenschap en het bedrijfsleven hebben door middel van een brandbrief te kennen gegeven dat de economie in de nabije toekomst zal vastlopen als gevolg van een tekort aan ICT-personeel. ICTerGezocht.nl weet op basis van haar uitgebreide database met ICT’ers echter dat dit ICT-personeel er best is, maar dat ze doorgaans op een verkeerde wijze worden benaderd.

ICTerGezocht is een website waar ICT-personeel en opdrachtgevers elkaar vinden. Op de website staan honderden vacatures en zijn meer dan 10.000 ICT’ers actief. Iedere maand worden er in totaal zelfs zo’n 60.000 ICT’ers bereikt door middel van dit medium. Dit alleen geeft al aan dat er ruim voldoende ICT’ers beschikbaar zijn voor het aantal openstaande vacatures en dat de specifieke benadering van de website werkt. Het probleem zit vaak echter in de manier waarop andere bedrijven proberen dit personeel te benaderen. Ze kiezen vaak een algemene methode die veel ICT’ers niet aanspreekt en waar ze daardoor doorgaans niet op in gaan of niet van op de hoogte zijn. De eigenaren van de website zijn daarom dan ook van mening dat de ICT’ers er absoluut zijn, maar dat ze zich voornamelijk ophouden op functiespecifieke websites als ICTerGezocht.nl.

Daarnaast blijken er uit de gegevens van de website nog twee opvallende zaken. “Aan de hand van gegevens over onze bezoekersprofielen kunnen we zien dat slechts 9% van de 10.000 geregistreerde gebruikers vrouw is. ICT blijkt hiermee nog altijd een mannenaangelegenheid,” aldus Daan de Jong van ICTerGezocht.nl. Dit zou kunnen betekenen dat een eventueel tekort (deels) opgelost zou kunnen worden door het aanstellen van meer vrouwen. Door ICT ook voor hen aantrekkelijk te maken kan er een nieuwe bron van potentiële werknemers worden aangeboord.

Verder ziet ICTerGezocht ook dat opvallend veel ICT’ers met meer dan 10 jaar werkervaring moeilijk aan het werk komen. Uit de statistieken van de website blijkt dat zij gemiddeld vaker solliciteren. Hieruit kan worden geconcludeerd dat ze waarschijnlijk hinder ondervinden van hun hogere leeftijd. Ook hier bevindt zich in dat geval dus een bron van potentiële nieuwe werknemers die tot op heden over het hoofd worden gezien.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*