Waarmerk Drempelvrij voor gemeente site Oosterhout

Gemeente Oosterhout verwerft het Waarmerk Drempelvrij. Sinds afgelopen week is op de website het logo van het groene mannetje te zien.

Met het verwerven van het Waarmerk Drempelvrij voldoet de website van Gemeente Oosterhout aan de kwaliteitseisen die de Stichting Waarmerk drempelvrij.nl stelt aan de toegankelijkheid van websites voor mensen met een functiebeperking.

Slechts 10 gemeentelijke websites met het Waarmerk Drempelvrij

Op dit moment zijn er nog maar 10 gemeentelijke websites die dit Waarmerk Drempelvrij hebben. Door een website volgens (internationale) normen te bouwen, is de site ook bruikbaar voor mensen met een functiebeperking. Bijvoorbeeld: motorisch gehandicapten die geen muis vast kunnen houden kunnen een website dan met het toetsenbord bedienen. Blinden of slechtzienden kunnen werken met apparatuur, die de tekst op het scherm voorleest. 

Het waarmerk drempelvrij.nl is een nieuwe stap in de doorontwikkeling van de digitale dienstverlening via de website van de gemeente Oosterhout: een van de aandachtspunten van het college. Daarnaast onderstreept het college vanuit de WMO-gedachte dat iedereen in Oosterhout kan meedoen. Digitale toegankelijkheid voor mensen met een functiebeperking maakt daar deel van uit.

Website gemeente Oosterhout behoort tot de beste 10%

Met haar positie 42 behoort de gemeente inmiddels tot de beste 10% van de gemeentelijke websites. Deze positie op de Overheid.nl monitor is een belangrijke graadmeter voor de gemeente Oosterhout. Deze ranglijst rangschikt gemeentes door onder meer te kijken naar de online dienstverlening aan de burger, standaarden, openbaarheid van overheidsinformatie en toegankelijkheid. Gedurende het verbeterproject door de internet dienstverlener alterNET is de gemeente gestegen van positie 349 naar 42. 

Al 3 gemeentelijke TYPO3 websites voorzien van Waarmerk

Van de 10 gemeentes met het Waarmerk Drempelvrij zijn inmiddels 3 gemeentelijke websites gebouwd op basis van het opensource CMS TYPO3. Dit succes is opvallend, omdat TYPO3 nog steeds een minderheid vormt van de CMS-en waarop gemeentelijke websites gebouwd zijn.

In 2009 heeft de gemeente Oosterhout na een aanbesteding gekozen voor een opensource oplossing voor het beheer van de website. Hierdoor heeft de gemeente geen licentiekosten, en de vrije hand bij de selectie van leveranciers. De keuze viel daarbij op het TYPO3 CMS van internet dienstverlener alterNET. Het feit dat toendertijd al 20 gemeentes gekozen hadden voor het TYPO3 CMS hielp bij de keuze. Al bij aanvang van het project heeft de gemeente de eis meegegeven dat de website moet voldoen aan de Webrichtlijnen. Deze richtlijnen heeft de overheid opgesteld om ervoor te zorgen dat iedereen een website kan raadplegen – ongeacht mogelijke visuele beperkingen van de bezoeker. 

De realisatie van de website en de optimalisatie voor het behalen van het Waarmerk Drempelvrij is gedaan door alterNET Internet uit Dordrecht. 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*