Een nieuwe trap, hoe pak je dat aan?

, ,

Moderne Houten TrapTrappen zijn elementaire onderdelen van het gebouw en is erg bepalend voor de ervaring van de ruimte. De trap krijgt de laatste jaren dan ook een steeds prominentere rol in het ontwerpproces toebedeeld. Naast de functie om van de ene naar de andere verdieping te komen, kan de trap een echte blikvanger zijn, een extra verfraaiing van de woning of het bedrijfspand. Een trap kan sierlijk zijn of juist imponeren, strak en koel of juist heel uitnodigend.

Vanuit esthetisch of praktisch oogpunt kan het voorkomen dat men toe is aan een nieuwe trap. Waar moet men dan op letten bij de keuze van de trap? Hieronder een paar tips bij de keuze en het ontwerp.

– Ruimte
Het eerste en meest belangrijke punt is uiteraard de ruimte waarin de trap moet komen. De keuze voor een steektrap, wenteltrap, bordestrap o.i.d. is dan al vaak beperkt door de randvoorwaarden van de ruimte en de locatie waar de trap uit moet komen. Ter voorbereiding, meet de ruimte goed op en teken dit uit op een plattegrond op schaal, bijvoorbeeld 1:100 of 1:50. Ook een doorsnede kan erg helpen bij een goed begrip van de ruimte. Een goed begrip van de ruimte is het halve werk.

– Helling, optrede en aantrede.
Bij het ontwerp van de trap moet men ook rekening houden met de verhouding tussen de optrede en de aantrede. De optrede is de hoogte tussen twee treden, en de aantrede de horizontale afstand tussen twee treden. Als deze verhouding niet klopt, zal de trap erg ongemakkelijk lopen, bijvoorbeeld erg stijl zijn of juist heel ‘lui’. Als vuistregel moet gelden; 2 × optrede + 1 × aantrede = 570 à 630 mm.

– Design
Zeker als de trap zich in de woonkamer bevindt of een ander plaats waarin die erg in het oog springt is het design erg belangrijk. Let hierbij niet te veel op modetrends, omdat trappen nou eenmaal langer meegaan dan een modetrent. Kies daarom juist voor een tijdloze trap of een ontwerp dat duidelijk uw eigen smaak is. Let ook op de materialen die u gebruikt. Houten trappen bijvoorbeeld geven vaak een meer huiselijk en knus gevoel, terwijl staal en glas erg modern en zakelijk kan overkomen.

– Praktisch
Uiteraard kunnen ook allerlei praktische aspecten een rol spelen bij het ontwerpproces van de nieuwe trap, zoals bijvoorbeeld het onderhoud en de intensiteit waarin de trap wordt gebruikt.

Over KENGOTT
KENNGOTT International is sinds de oprichting in het begin van de vorige eeuw uitgegroeid tot Europees marktleider in de trappenbouw met momenteel 150 vestigingen. Door onze kennis en ervaring zijn wij in staat verrassende, niet voor de hand liggende combinaties van diverse materialen als natuursteen, hout, (roestvrij) staal, glas en kunststof te realiseren. Bekijk bijvoorbeeld onze glazen trappen, stalen trappen en houten trap.
Wij helpen u uiteraard graag bij de keuze of ontwerp van de juiste trap voor u!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*