BMW X1 xDrive28i: niets is meer wat het lijkt!

, ,

BMW X1 xDrive28iBMW doet het weer. Ze hebben een geweldige nieuwe motor ontwikkeld. Het is een vierpits-variant van de zescilinder TwinPower turbomotor en de X1 is de eerste BMW die met deze machine geleverd wordt, ook als Bright leaseauto. En wat voor typeaanduiding krijgt ‘ie dan? Nou gewoon: xDrive28i. Maar het is een tweeliter turbomotor; niks 2,8 of eigenlijk zelfs drie liter! Inderdaad. Wen er maar aan, want echt helemaal niets is meer wat het lijkt tegenwoordig…
Eerst het goede nieuws…
De snelste/sterkste BMW X1 xDrive28i is met deze nieuwe motor 7 mille goedkoper geworden. Dat komt door de geringere CO 2-emissie en ongetwijfeld ook door de wil dan wel de noodzaak deze versie net onder de vijftig mille te prijzen. Dan het slechte nieuws:
hoewel er voorlopig nog voldoende BMW-modellen te koop zijn met die prachtig zingende zescilinders onder de kap, zullen velen van ons in de nabije toekomst genoegen moeten nemen met viercilinder turbomotoren. Want er gaan door de komst van de nieuwe generatie viercilinder TwinPower turbomotoren diverse zespitters sneuvelen; de zwanenzang van de zingende zescilinder is nakend, om het maar eens fijn te dramatiseren.

Gooische meisjes
Is dat erg? Valt mee hoor, wij koesteren immers mooie herinneringen aan de 2002 Turbo en deze nieuwe turbomotor is echt een lekker ding. Gooische meisjes (dames ook) zullen er met veel plezier in rijden. Wij mannen kunnen er ook prima mee door de bocht trouwens. Want de van VALVETRONIC, VANOS en High Pricision Injection voorziene tweeliter viercilinder levert met 245 pk weliswaar iets minder vermogen dan de oude motor (258 pk), maar stelt daar 350 Newtonmeter draaimoment (was 310) tegenover. Daardoor zijn de prestaties zelfs iets verbeterd (0-100 in 6,1 in plaats van 6,8 seconden), maar het is uiteraard allemaal te doen om het verbruik en daarmee de CO 2-emissie. Efficient Dynamics, weet u wel. Prima; elke dollar minder die richting de Gadaffi’s van deze wereld stroomt, is er één die hier aan de bouw van kerncentrales kan worden besteed.

Een M(sportpakket)!
BMW claimt een gemiddeld verbruik van 1 op 12,7 en dat is zeker niet zo onhaalbaar als de theoretische verbruikscijfers die voor alle zelfbenoemde zuinigheidskampioenen worden geclaimd. En da’s best knap, omdat we hier met een 1600 kg wegende vierwielaangedreven ‘SUV’ te maken hebben. Veel leuker is het uiteraard 1 liter op 8 kilometer te verstoken, want je krijgt er een bak vermogen en dus heel veel rijplezier voor terug. Dankzij de Twin Scroll turbocompressor is de motor werkelijk beresterk vanaf zo’n 1500 toeren per minuut en blijft ‘ie ook bovenin hard sleuren, helemaal tot aan de begrenzer bij zevenduizend toeren. BMW hecht aan hoogtoerigheid in het kader van maximaal rijplezier. En daar hebben ze hartstikke gelijk in. Niets zo irritant als ‘geknepen’ turbomotoren die boven de vijfduizend toeren ademnood krijgen. Laat ons maar ademnood krijgen van de gedachte aan een extra lichte versie van de 1 Serie M met deze motor (of van het beeld van vrouw/vriendin in haar kekke X1 met M-sportpakket).

Dus…
Echt wel een lekkere auto, deze BMW. En je kunt doodleuk volhouden dat je heel bescheiden in een 1-Serie rijdt…

Bright leaseauto
Tel: 020 – 45 11 702
Mail: info@brightlease.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*