Eenzaamheid, een groot probleem…

Eenzaamheid kan bij iedereen voor komen. Jong, oud, dik of dun. Het is een fenoneem waar wij als mens niet omheen kunnen. Het kan in iemands jeugd al beginnen of juist opkomen als mensen wat ouder worden. De levensfase maakt niet uit.

Wij zijn als mens geschapen als kuddedieren. We hebben elkaar nodig. In de loop van de eeuwen zijn wij alleen maar afhankelijker van elkaar geworden. Niet iedereen is boer meer en bouwt daarnaast zijn eigen huis. Ieder heeft zijn eigen taak, als het ware. Maar ondanks dat wij van elkaar afhankelijk zijn wordt de emotionele afhankelijkheid alsmaar minder. Althans zo lijkt het aan de buitenkant. Je kunt in een stad veel anoniemer leven dan vroeger. De sociale controle is nagenoeg niet meer aanwezig. Maar het maakt je als mens wel meer eenzaam.

Eenzaamheid is geen synoniem voor alleen zijn. ‘Alleen zijn‘ is gewoon wanneer je niet bij andere personen bent. Maar de persoon die alleen is, kan dolgelukkig zijn in tegenstelling tot de eenzame persoon. Bij eenzame gevoelens, is er een gevoel van leegte en isolement. Niet begrepen worden en een soort van warmte missen in het leven. Maar waardoor kan eenzaamheid nou ontstaan?

Eenzaamheid ontstaat vaak door problemen in het priveleven. Op het thuisfront. Een familieruzie of een ruzie met vrienden kan eenzaamheid opwekken. Binnen een huwelijk kan één van de partners zich niet begrepen voelen. Door gebrek aan communicatie kan er eenzaamheid ontstaan.

Eenzaamheid doen verminderen is zeker mogelijk. Door het actief aan te pakken kun je het vervelende gevoel een plekje geven.

* Leer jezelf met eenzaamheid om te gaan. Spring in het diepe en laat de eenzaamheid over je heen komen. Maar als je alleen bent zorg dat je je helemaal op je gemak voelt. Probeer van de kleine dingen in het leven te genieten. Blijf dat doen tot dat het eenzame gevoel plaats maakt voor prettige of zelfs gelukkige gevoelens.

* Ga aan de slag bij een vrijwilligersvereniging. Zo leer je nieuwe mensen kennen en het leven te waarderen doordat je hulp geeft aan mensen die het echt nodig hebben.

* Muziek verrijkt je leven. Wordt lid van een koor of zet gewoon een mooie of lekkere plaat op thuis terwijl je geniet van een heerlijk glas wijn. Verzamel een collectie die past bij je stemming. Zo kom je de kleinere dipjes makkelijker door.

Eenzaamheid is van alle tijden en zal in de toekomst zeker blijven bestaan. Maar dat sluit niet uit dat je er mee kunt leren omgaan. Erken het en werk er aan dan kom je er altijd sterker uit.

Eenzaamheid

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*