De moeizame start tussen mij en mijn braadpan

Er was misschien een moeizame start tussen mijn en mijn braadpan. Al een heel lange tijd wilde ik graag een dergelijke prachtige pan. Uren zou ik thuis in de keuken kunnen staan, en de geweldigste stoof- en braadgerechten kunnen maken in samenwerking mijn pan. En die zo lekker op tafel kunnen serveren.

In een braadpan kun je vlees braden of stoven. Bij beide technieken gaat het erom dat de warmte heel geleidelijk aan het gerecht wordt afgegeven. Daarom is een braadpan ook altijd gemaakt van ijzer, meestal gietijzer. Dit materiaal geeft de warmte op de juiste manier af. Kies voor een niet al te kleine braadpan. Vooral stoofgerechten kunnen veel volume hebben en niets is ergerlijker dan dat de pan te klein is. Een braadpan zonder kunststof handvatten kun je tevens in de oven gebruiken.

Twee jaar geleden toen ik voor mijn verjaardag dan eindelijk zo’n mooie pan kreeg was ik toch wel een beetje geschrokken. Zo groot mogelijk had ik inderdaad altijd gezegd, maar dit was toch wel erg groot hoor. En wat is zo’n pan zwaar zeg. Veel te mooi om te gebruiken ook eigenlijk. Ook de tijd voor die uitgebreide stoofschotels was moeilijk te vinden.

Nu twee jaar verder staat de pan bijna dagelijks op het vuur. Een eenvoudige pastasaus bijvoorbeeld, laat zich ook heel goed bereiden in de braadpan. Even snel een sjalotje fruiten en dan wat spinazie erbij om te stoven? Gaat toch eigenlijk ook wel het mooist in de braadpan.

U begrijpt nu wel dat ik inmiddels aardig aan mijn Creuset gehecht ben. Gezien de kwaliteit van deze pannen misschien zelfs een liefde voor het leven? De pan heeft inmiddels ook een klein broertje gekregen. Een zwarte. Van gietijzer zonder emaille, zodat hij in de oven kan.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*