Fair Trade

,

Fair trade

Fair trade producten zijn producten die voor een eerlijke prijs van de producenten in derde wereldlanden zijn afgenomen. Dit zijn bijvoorbeeld tassen, sieraden, hangmatten en accessoires maar ook andere producten. Omdat fair trade producten erg belangrijk zijn om de duurzame ontwikkeling van export van arme landen naar westerse landen te stimuleren, moet het productieproces voldoen aan een aantal criteria.

Een fair trade prijs

Producenten van fair trade producten dienen ten behoeve van de duurzame ontwikkeling van de export van de importeurs een eerlijke vergoeding te krijgen. Deze eerlijke vergoeding – of ‘eerlijke prijs’ – wordt ook wel ‘leefbaar loon’ genoemd. Dit leefbaar loon houdt in dat de producent van de fair trade producten met het ontvangen loon in zijn levensonderhoud kan voorzien. Wie fair trade producten produceert moet van zijn bedrijfsvoering voedsel, kleding en onderdak kunnen betalen. Ook is het een vereiste dat de producent geld genoeg krijgt voor zijn fair trade producten om zijn kinderen naar school te kunnen laten gaan. Een standaard voor een leefbaar loon is erg moeilijk vast te stellen. Importeurs en producenten kijken immer naar de lokale maatstaven en bepalen
op basis daarvan een reële prijs voor de fair trade producten.

Fair trade criteria

Een fair trade product is pas een fair trade product als het voldoet aan de fair trade criteria. Ten eerste moet het leefbaar loon worden betaald door de afnemer van de fair trade producten. Op plantages en in fabrieken worden ook minimumcriteria met betrekking tot de gezondheid en veiligheid van de werknemers en het milieu gehanteerd. De schade voor het milieu wordt namelijk zo veel mogelijk beperkt en het liefst gecompenseerd met bijvoorbeeld de aanplanting van bomen. Kinderarbeid is alleen toegestaan als het kind een minimale bijdrage levert aan de productie van de fair trade producten. Gedwongen arbeid is verboden. Daarnaast moeten fair trade producenten voortdurend werken aan verbetering van de werkomstandigheden en de productkwaliteit. Om de producent te helpen met de investering in het productieproces, betaalt de importeur vaak een voorschot. Fair trade producenten werken dus zelf ook actief mee aan de duurzame ontwikkeling van de export vanuit derde wereldlanden.

Fair trade handel

Wat is fair trade handel?

Op gelijke voet handeldrijven, dat is het idee van fair trade handel. Veel van de producenten die fair trade producten maken zijn arm én kansarm. Deze mensen hebben dus weinig kans op een positieve ontwikkeling, zowel op persoonlijk als op zakelijk gebied. Deze arme producenten hebben van zichzelf eigenlijk geen kans op de westerse exportmarkt. Rijke, westers landen die deelnemen aan fair trade handel geven de kansarme mensen uit de arme, derde wereldlanden een kans. Zij betalen de producenten een eerlijke prijs voor hun fair trade producten.

Fair trade en discriminatie

Alle bedrijven die handelen volgens het fair trade principe streven naar een verbetering van de positie van de vrouw en naar de verdwijning van racisme. Ook mogen de producenten van fair trade producten geen kinderen uitbuiten. Als er kinderen betrokken zijn bij de productie van de fair trade producten, zijn hun diensten erg minimaal. Kinderen die meewerken aan fair trade producten hebben ook altijd gelegenheid en tijd om naar school te gaan en te spelen. Uitbuiting van kinderen bestaat niet in de ogen van fair trade producenten!

Fair trade is zekerheid

Producenten en importeurs van fair trade producten gaan een langdurige relatie met elkaar aan. Deze langdurige relatie zorgt ervoor dat er veel zekerheid is voor beide partijen. Daarnaast krijgen de producenten van de fair trade producten altijd een voorschot. Dit voorschot kunnen ze in het productieproces steken. Zo hebben de producenten van fair trade producten meer investeringsmogelijkheden en krijgen de importeurs producten van een betere kwaliteit. ‘Duurzame ontwikkeling’ staat centraal bij fair trade handel: de (kans)arme producent van fair trade producten krijgt mogelijkheden om zich voor en tijdens een lange tijd te ontwikkelen. De producent die betrokken is bij de fair trade handel heeft wel een lange adem nodig: kennis en ervaring worden immers langzaam opgebouwd. Toch is alle energie het de meeste producenten van fair trade producten wel waard: ze hebben eindelijk de kans om een echte toekomst op te bouwen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*