Gastgezinnen gezocht voor jongeren uit Azië

Voor jongeren uit Azië is Stichting AFS Nederland op zoek naar gastgezinnen. Vanuit Thailand, Hong Kong, Indonesië en China reizen zij deze zomer naar ons land om komend schooljaar onze taal en cultuur te leren kennen.

Scholieren                                                                                                                            Aan de andere kant van de wereld zitten deze jongeren in spanning te wachten tot het bericht dat ze welkom zijn bij een gezin in Nederland. Ze hebben uiteenlopende interesses en activiteiten zoals de Indonesische Farahia die veel bezig is met zingen (in een koor), (Indonesische) dansen en ‘Kumon’ (wiskundecursus). De Thaise Jirawadee bespeelt de Chinese cimbaal, doet veel aan haar Engels en is benieuwd naar ons watermanagement. Eenmaal hier zullen zij en de andere Aziatische scholieren veel ontdekkingen doen vanwege alles dat anders is: het weer, onze eetgewoonten, onderlinge omgang, de fietscultuur en ons schoolsysteem. Vanwege de relatief grote cultuurverschillen heeft AFS wat specifieke tips voor gezinnen die een Aziatische scholier opnemen.

Pepers
Gastgezinnen maken van dichtbij mee hoe deze jongeren hier gewend raken en zich ontwikkelen. De pindakaas, stroopwafels en toetjes zijn al snel favoriet. Andersom kunt u kennismaken met recepten vanuit hun streek. Hoeveel pepers zou een Hollands gezin verdragen?
De scholieren die volop meedraaien in het gewone dagelijkse leven thuis en op school, raken het snelste en beste geïntegreerd. Daarom vraagt AFS van gastgezinnen voor hen dezelfde rechten en plichten als andere kinderen in huis (zouden) hebben. Dat betekent: niet spijbelen, meehelpen met klusjes en ook meedoen aan gezinsactiviteiten.

Vrijwilligers
AFS Nederland heeft al sinds 1947 wereldwijd ervaring als non-profit vrijwilligersorganisatie met uitwisselingen om onderling begrip tussen mensen uit verschillende culturen te stimuleren. Gastgezinnen krijgen geen financiële vergoeding, maar halen voldoening uit de interculturele ervaring, de internationale contacten en soms levenslang hechte relaties.
De AFS vrijwilligers geven begeleiding aan gezinnen en scholieren en organiseren allerlei activiteiten. Ze geven een stoomcursus Nederlandse taal en cultuur tijdens het oriëntatiekamp. Later volgen onder meer culturele en actieve uitjes (stedentrips, schaatsen, wadlopen), een Sinterklaasfeest en barbecue bijvoorbeeld.
Als kennismaking gaan vrijwilligers op huisbezoek en na aankomst helpen ze waar nodig. In de aanmeldingsprocedure volgt voorlichting via handboeken en bijeenkomsten, een aanvraag VOG (Verklaring Omtrent het Gedrag) en overleg over de scholier die het beste in het gezin zou passen.
Kijk voor meer informatie op: www.afs.nl of neem contact op via: info@afs.nl, of tel. 0297 – 21 40 76 met het AFS kantoor in Vinkeveen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*