Voordelen van een kunststof pallet

Zoals bekend staan de meeste magazijnen vaak vol met houten pallets welke van oudsher dienen als logistiek transportmiddel. Dus als er gedacht wordt aan een pallet dan is dat vaak nog steeds aan de houten pallet. Maar zo zijn er de laatste decennia ook alternatieven beschikbaar voor de houten variant. De meest populaire daarvan is de kunststof pallet welke al jaren een goede vervanger blijkt te zijn voor een houten pallet. Alleen de vraag die rest is natuurlijk wat het voordeel is van de een ten opzichte van de ander.

Pallet systeem

Alhoewel beide vormen als acceptabel worden gezien binnen de logistieke wereld, is het vaak afhankelijk van het pallet systeem welke toepassing het beste gehanteerd kan worden. Zo blijk hout volgens experts nog vaak de beste optie te zijn in een open pallet(pool)–systeem. Houten pallets zijn namelijk wereldwijd het meeste in gebruikt wat het dus gemakkelijk maakt om waar dan ook een vol pallet om te wisselen voor een lege. In een gesloten pallet systeem maakt het niet uit of er kunststof of hout wordt gebruikt aangezien er zelf wordt bepaald wat de standaard is. Pallets kunnen dan immers altijd worden omgewisseld binnen het afgesproken pallet systeem.

Kwaliteit

De kwaliteit van zowel een houten of kunststof pallet is afhankelijk van het productieproces van de pallets. Bij de houten variant blijkt de kwaliteit afhankelijk te zijn van de toegepaste houtsoort, de plankdikte en de kwaliteit van de verbindingen. Bij een kunststof pallet is de kwaliteit afhankelijk van de toegepaste kunststofgranulaat, de dikte van de palletwanden en de persdruk. Dus aangezien kunststof pallets bestaan uit een eenvormig geheel zijn ze beter van kwaliteit dan houten pallets. Houten pallets bestaan namelijk uit verschillende verbindingen voor de plankdelen wat dus een groot effect heeft op de deugdelijkheid. Maar zo heeft de hogere kwaliteit van een kunststof pallet weer een effect op de prijs ervan in vergelijking met de houten variant. Wel moeten houten pallets voor sommige landen een speciale “heat treatment’’ behandeling ondergaan wat tevens een effect heeft op zowel de kwaliteit en prijs van de pallet.

Productvoordelen

Een houten pallet is dus over het algemeen goedkoper dan een pallet van kunststof alleen is de kwaliteit van kunststof pallets vaak ook veel beter en hebben ze een langere levensduur. Alhoewel de reparatie van kunststof pallets duurder is, hebben houten pallets dus veel vaker last van beschadigingen vanwege de verbindingen tussen de plankdelen. Tevens kunnen kunststof pallets gerecycled worden wat beter is voor het milieu. Verder heeft de kunststof vorm ook directe voordelen in gebruik zoals een lichter gewicht, gemak qua reiniging en een betere stapelbaarheid en weersbestandheid.

Kortom, het gebruik van houten pallets zal nog steeds vaak hoger liggen vanwege de lagere prijs de conformiteit met veel pallet systemen. Maar kunststof pallets zijn over het algemeen toch veel beter van kwaliteit en beschikken over een hoger gebruiksgemak. Dit maakt plastic pallets bijvoorbeeld op de lange duur toch vele malen beter dan houten pallets. Vandaar dat de verwachtingen ook zijn dat de kunststof pallet op de lange duur de houten pallet zal vervangen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*