Actief- of passief vermogensbeheer

,

Als u uw vermogen wilt laten beheren kunt u kiezen uit vele vermogensbeheerders. Er zijn namelijk veel financiële instellingen die vermogensbeheer aanbieden. Er zijn vele criteria waarop u vermogensbeheerders kunt vergelijken. Een eerste keuze die u voor uzelf kunt maken is de keuze tussen actief en passief vermogensbeheer. In dit artikel bespreken wij de verschillen tussen deze vormen van vermogensbeheer.

Actief vermogensbeheer
Bij actief vermogensbeheer probeert de vermogensbeheerder door actief te handelen een bepaalde index te verslaan. De beheerder kan hiervoor bijvoorbeeld gebruik maken van technische of fundamentele analyse. Actief vermogensbeheer houdt vaak in dat er belegt wordt in actieve beleggingsfondsen, ook kan het zijn dat een vermogensbeheerder belegt in individuele aandelen waarvan hij verwacht dat deze het beter gaan doen dan de index.

Passief vermogensbeheer
Met passief vermogensbeheer wordt vaak indexbeleggen bedoelt. Bij indexbeleggen probeert de belegger de index niet te verslaan maar juist te volgen. Indexbeleggen is onder beleggers de laatste jaren steeds populairder geworden, omdat uit vele wetenschappelijke onderzoeken keer op keer blijkt dat de index door actieve managers niet verslagen wordt. De hoge kosten die actief vermogensbeheer met zich meebrengt is hier één van de belangrijkste oorzaken voor. Een indexfonds is een instrument waarmee de belegger een index zo nauwkeurig mogelijk kan volgen. Echter is het tegenwoordig niet meer zo dat ieder indexfonds alleen nog maar het doel heeft een index te volgen. Bij het selecteren van een indexfonds moet de belegger of vermogensbeheerder dus goed opletten op de eigenschappen van het fonds.

Vermogensbeheer
Vermogensbeheer kan zoals in dit artikel te lezen is met actieve of passieve beleggingsproducten. Dit zegt echter nog niet iets over de strategie die de beheerder hanteert. De strategie die gevolgd wordt bij vermogensbeheer bepaalt samen met de beleggingsproducten uw rendement. Vraag dus altijd voordat u kiest voor vermogensbeheer aan de beheerder welke instrumenten hij gebruikt en welke strategie hij hierbij hanteert.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*