Afrika – Het continent van safari’s

Afrika is een van de meest fascinerende continenten van de wereld met een gevarieerde en indrukwekkende natuur, traditionele bevolkingsgroepen en een rijke cultuur. De reden waarom veel reizigers voor een rondreis in Afrika kiezen is toch wel de rijke fauna. Om nader kennis te maken met de dierenrijkdom van Afrika is een safaritocht het beste mogelijkheid. De woorden “Afrika” en “safari” horen onverbrekelijk bij elkaar en als je in Afrika terechtkomt, dan is het ondenkbaar om niet op safari te gaan.

Wat betekent “safari” en waar komt het woord vandaan?

Safari is een Arabische woord wat reis betekent.* Er wordt gezegd dat safari in Swahili ook reis betekent. In ieder geval had het woord safari in vroegere jaren een andere betekenis dan nu. Onder safari verstond men een speciale jacht- of foto-en-filmexpeditie, wanneer de expeditiegroep vergezeld door inlandse helpers een paar dagen of weken door de bush of de jungle trokken.

Tegenwoordig heeft de term “safari” een andere draai  gekregen en wordt het gebruikt om rondritten in de Afrikaanse wildparken aan te duiden, wanneer toeristen van dichtbij de dierenrijkdom van Afrika waarnemen en vastleggen op de foto- of filmcamera.

Wat zijn de bekendste safarilanden?

Een safari kan bijna in elk deel en ieder land van Afrika gemaakt worden, maar de landen in het oosten en zuiden zijn het populairst. De bekendste safarilanden zijn toch wel Tanzania en Kenia waar je de “Big 5” zeker zult tegenkomen. De Big 5 zijn buffels, leeuwen, luipaarden, olifanten en neushoorns.

Safari’s: Soorten en maten

Er bestaan verschillende soorten safari’s in bepaalde delen van Afrika. Natuurlijk is een gamedrive de meest voorkomende en handigste manier om de fauna te verkennen. Tijdens een safari maak je een of meerdere gamedrives op zoek naar wild. Onder begeleiding van een professionele gids rijd je in een speciaal uitgeruste jeep, landrover of busje door het park.  De meeste gamedrives vinden plaats tussen 6:30 – 8:30 en van 15:00 – 18:00 uur.  De dieren zijn dan het meest aktief en rond het middaguur is het vaak te heet. Over het algemeen is het niet toegestaan om tijdens de safari de auto te verlaten. Wanneer dit wel mag, bijvoorbeeld om een bewaakte neushoorn te bezoeken, wordt de groep begeleid door gewapende rangers. In sommige parken zijn avondgamedrives toegestaan waarbij je weer andere dieren spot dan overdag.

Er bestaan ook andere, minder klassieke soorten safari’s. Je kunt o.a. een kampeer-, lodge- en ballonsafari in Masai Mara of de Serengeti houden, een fly-in safari in verschillende delen van Afrika vooral als je veel wilt zien in een korte tijd en een kanosafari in Zambia of een mokorosafari in Botswana.

Rondreis in Afrika: meer dan safari’s

Naast safari’s is er ook nog de keuze uit strandvakanties, cultuurrondreizen en wandelreizen in Afrika. Wil je meer informatie verkrijgen over de verschillende rondreizen? Vergelijk dan de landen van Afrika in rondreisvergelijk.nl en kies een reis die bij je past!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*