Gashalvering heeft andere oorzaak

Niet HR-ketel of isolatie, maar eenpersoonshuishoudens

13 oktober 2011
Vorige maand berichtte de brancheorganisaties Energie-Nederland en Netbeheer Nederland dat het gemiddelde gasverbruik van Nederlandse huishoudens gehalveerd is. Daarbij hebben ze de belangrijkste oorzaak over het hoofd gezien; de toename van eenpersoons huishoudens.

In het rapport staat dat het Nederlandse huishouden de laatste
30 jaar gemiddeld de helft minder gas is gaan gebruiken. Als verklaring voor deze opmerkelijke daling wordt genoemd de opkomst van de HR-ketel en de betere isolatie van woningen, zoals spouwmuurisolatie en vloerisolatie.

Dertig jaar geleden (in 1981) hingen in de meeste huizen inderdaad nog geen HR-ketels. Spouwmuurisolatie en vloerisolatie is pas de standaard geworden bij nieuwbouw van woningen vanaf ongeveer 1983. Toch wordt de daling van het gemiddeld gasverbruik per huishouden veroorzaakt door een andere reden. Zo blijkt uit onderzoek door de consumenten website hoe-koop-ik.nl.

Forse groei eenpersoonshuishoudens
In 1981 telde ons land  5 miljoen huishoudens. Dit jaar zijn dat er 7,4 miljoen. Een stijging van bijna 50%. Dat komt m.n. door de enorme toename van eenpersoons huishoudens in de afgelopen 30 jaar. Nederland telt inmiddels 2,7 miljoen eenpersoons huishoudens en deze verbruiken minder gas. Zo drukken ze het gemiddelde. Juist door de groei van deze eenpersoons huishoudens werd het gemiddeld gasverbruik per huishouden minder.

Totale gasverbruik daalt
In 1980 verbruikten alle huishoudens bij elkaar 15 miljard m3 gas. In 2010 bijna 12 miljard m3 gas. Een daling van 20% in ons totale gasverbruik. Dat betekent dat de HR-ketel en de toepassing van spouwmuurisolatie en vloerisolatie ook een duidelijke bijdrage hebben geleverd.