Aanvullende verzekering beperkt concurrentie op de verzekeringsmarkt

Het gekoppeld verkopen van basis- en aanvullende verzekeringen heeft een beperkend effect op de concurrentie in de verzekeringsmarkt. Dit schrijven hoogleraar Wynand van de Ven en promovenda Daniëlle Duijmelinck in het economenblad ESB.

Mensen die aanvullend verzekerd zijn, blijken nauwelijks te wisselen van verzekeraar, omdat ze verwachten dat andere verzekeringen weigeren hen een aanvullende verzekering aan te bieden of dat de premie duurder zal uitvallen. 89% van de Nederlandse bevolking is naast de basisverzekering vrijwillig aanvullend verzekerd.

De resultaten van het onderzoek zijn vooral van toepassing op jongeren en ouderen, zij voelen zich in sterke mate verbonden aan hun huidige verzekeraar. Door deze ontwikkeling wordt de concurrentie op de verzekeringsmarkt beperkt. De wetenschappers stellen verder dat dit op termijn een lagere kwaliteit van zorg tot gevolg kan hebben. Een mogelijke oplossing zou het samenvoegen van de basispolis en de aanvullende polis tot een basispluspolis, met acceptatieplicht. Op deze manier zou meer concurrentie en keuzevrijheid ontstaan.

Voor informatie van een verzekeringsexpert kunt u een bezoek brengen aan 0800 Verzekeren.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*