Warschau – een van de gaststeden van het EK 2012

Het EK komt eraan en Polen is een van de gastlanden waar de wedstrijden gespeeld gaan worden tijd om de menukaarten in Warschau van het  Pools vertalen naar het Nederlands! Voordat we door kunnen gaan naar de stad waar 8 juni de aftrap van het EK plaats zal vinden, vertellen wij eerst even iets meer over het gastland Polen. Polen bevindt zich in Centraal-Europa en is 321.680 vierkante kilometer groot. 75% van het land ligt op 200 meter beneden zeeniveau. Het land heeft 38.482.919 inwoners en sluit daarmee de top 6 van Europaqua inwonersaantal af.

Warschau is de hoofdstad van Polen en is daarnaast ook de grootste stad in Polen. Warschau telt ongeveer 1.7 miljoen inwoners en zal ook de stad zijn waar het EK zal beginnen. Deze stad staat helemaal vol van Poolse cultuur, maar er zijn ook vele West-Europese invloeden te vinden. Dit is zowel aan de architectuur, als andere zaken, zoals de keuken te merken. Een invloed uit Oost-Europa is ook duidelijk aanwezig, een mooi voorbeeld is de “Rynek Starego Miasta”. Dit is het oude marktplein van Warschau en is omgeven door een groot aantal kleurvolle huizen die ontworpen waren door een Russische architect tussen het jaar 1949 en 1963. Tegen de tijd dat het EK zal beginnen zal ook dit plein vol staan met alle soorten en maten Europese en ook Oranje voetballiefhebbers.

Iedereen houdt wel van een koud biertje tijdens een voetbalwedstrijd. Polen houden ook van een drankje, voornamelijk bier en wodka. Echter is een totaal alcoholverbod van kracht in de Poolse stadions tijdens het EK voetbal. Het Poolse parlement stemde in met deze wetswijziging. In de huidige wetgeving zijn dranken met maximaal 3,5 procent alcohol toegestaan bij grote publieksevenementen.Dat is aan de ene kant jammer, aan de andere kant ook begrijpelijk bij evenementen van dergelijke omvang.

De Poolse keuken is te vergelijken met de Hollandse en Duitse keuken.Polen eten erg veel aardappelprodukten met kool en vlees, ookpopulair is rauwkost. Daarnaast zijn “EisbeinmitSauerkraut”, oftewel “Golonkazkwasnąkapustą” ook typisch Pools. Varkensvlees is in Polen het meest populair, de worstwaren en Poolse hammen zijn wereldberoemd. Ook hebben ze speciale soepen, een markante is de “Zurek”. De basis van deze soep is brood en meelzuren. Heerlijk!

Na de korte introductie over Polen in het algemeen willen wij graag terugkeren naar het evenement dat veel voetballiefhebbers bij elkaar zal brengenbrengen. Een belangrijk factor is natuurlijk de arena waar de wedstrijden plaatsvinden. Het stadion van Warschau is het Nationaal stadion en heeft plaats voor 58.500 man.Dit stadion is pas eind januari in gebruik genomen. Het EK zal hier afgetrapt worden tussen Polen en Griekenland en zal starten om 18:00 (Poolse tijd). Oranje zal in dit stadion eventueel de kwartfinale kunnen spelen, mits het Nederlands elftal tweede wordt in Groep B. Wij hopen natuurlijk dat Oranje als groepswinnaar door zal gaan.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*