Gastouderland verbindt zich aan weeshuis Piyawat in Chiang Mai

Gastouderland is een organisatie voor gastouderopvang en zorgt al jaren voor kwalitatieve kinderopvang. Naast dat Gastouderland in Nederland zorgt voor de opvang van ongeveer 2000 kinderen is op een bepaald moment het idee geboren om een zinvolle bijdrage te leveren aan het welzijn van kinderen in landen waar onderwijs en gezondheidszorg niet zo vanzelfsprekend is als bij ons.
Michael Oostheim, financieel directeur van Gastouderland: ‘We wilden ons bedrijf graag verbinden aan een goed doel en zijn in contact gekomen met de Stichting Support Hilltribe Children Asia. Wat ons meteen aansprak was dat het een klein project is waar een Nederlands bestuur goed de vinger aan de pols houdt, ook door bestuursleden daar ter plaatse. Van alle donaties blijft er geen euro hangen bij overhead; alles wordt beteed aan de kinderen in het weeshuis.” In maart 2012 hebben wij zelf het weeshuis bezocht en gezien wat een geweldig werk daar wordt verzet voor de 35 weeskinderen.”
Hilltribes, in goed Nederlands: bergstammen, leven in de bergachtige streken van Noord Thailand, in Myanmar (Birma), Laos en Vietnam. In de landen waar ze leven zijn ze minderheden, die vaak niet beschikken over de nationaliteit van het land waar ze wonen en dus ook geen aanspraak kunnen maken op rechten die aan het bezit van nationaliteit verbonden zijn, met name op het gebied van huisvesting, onderwijs en gezondheidszorg. Over het algemeen is hun levensstandaard laag. Werkloosheid, alcoholisme en drugverslaving zijn wijd verbreid. Veel families zijn niet volledig, een of allebei de ouders zijn slachtoffer van oorlogsgeweld, alcoholisme of drugverslaving of zitten in de gevangenis. Voldoende middelen om deze kinderen menswaardig op te voeden ontbreken. De kinderen worden aan hun lot overgelaten, oudere kinderen trekken naar steden en leven daar op straat. Sommigen komen, als ze geluk hebben, in weeshuizen terecht
Preecha en Chuleeporn Chaocharoen hebben besloten voor weeskinderen te gaan zorgen na de dood in maart 2008 van hun 1 jaar, 7 maanden oude zoon Piyawat. Het weeshuis vernoemden zij naar hem. Al snel na oprichting van de Stichting Support Hilltribe Children Asia bleek dat er niet alleen geld nodig was voor nieuwe huisvesting. Er was ook geen geld voor de verzorging van de kinderen en evenmin was er schoolgeld of geld voor vervoer naar en van school. Er is toen een tijdelijk huis gehuurd voor omgerekend € 60 per maand, en daar zijn een paar zeer primitieve voorzieningen in aangebracht. De kinderen gingen naar school in een aan een bromfiets gekoppeld karretje. De Stichting beijverde en beijvert zich om maandelijkse donateurs en eenmalige giften te vinden.
Inmiddels is er veel verbeterd. De Stichting heeft voor 10 jaar om niet de beschikking gekregen over een geweldig huis in Wiang Kum Kam, net buiten Chiang Mai. Dit huis is geschikt gemaakt voor bewoning door de 35 weeskinderen en de 4 pleegouders, die voor de kinderen zorgen. Ook is er een gastenkamer waar vrijwilligers kunnen verblijven. Weeshuis Piyawat beschikt nu over 2 auto’s voor het vervoer van de kinderen. De kinderen hoeven niet meer op de grond te slapen, zoals eerst, maar hebben stapelbedden. In de tuin staan een aantal speeltoestellen.
DE TOEKOMST
De Stichting Support Hilltribe Children Asia stelt zich als doel de maandelijkse bijdrage in de toekomst te kunnen verhogen tot € 2000,= per maand. Daarvan kunnen kinderen en verzorgers en hun gezinnen redelijk rondkomen en kan het schoolgeld, de afbetaling van de auto’s betaald worden. Mocht er periodiek meer geld worden ontvangen, dan kan het huidige aantal van 35 kinderen wellicht iets worden verhoogd. Weliswaar is de periode, waarin de huidige behuizing om niet ter beschikking wordt gesteld, nog lang niet voorbij, toch moet nu al gedacht worden aan de periode daarna. De Stichting Support Hilltribe Children Asia wil dan ook geld inzamelen om in de toekomst grond aan te kunnen kopen en daar een nieuw weeshuis op te kunnen bouwen.
Hetzelfde geldt voor het land, dat nu voor 10 jaar is gehuurd. Na deze periode wil de stichting graag tot aankoop kunnen overgaan.
Dankzij de maandelijkse structurele bijdrage van Gastouderland is de Stichting weer een stapje dichter bij uitbreiding van het aantal kinderen gekomen en kunnen er meer plannen worden gerealiseerd!

Voor meer informatie kijk op http://www.hilltribechildrenasia.com/index.html

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*