Het gemak van een hotelschakelaar

, ,

Een hotelschakelaar is erg handig als u bijvoorbeeld ‘s avonds de trap op loopt. U doet beneden het licht aan, loopt via de trap naar boven, en daar kunt u het licht met een andere schakelaar weer uit doen. Het lijkt allemaal makkelijk, maar wat is een hotelschakelaar nou precies, en kunt u dit zelf aanleggen?

Een hotelschakeling aanleggen is niet gemakkelijk. Er moeten veel draden getrokken worden en voor een doe-het-zelver kan dit erg lastig worden. Onze elektriciens staan daarom altijd klaar om u bij dit soort klussen te helpen.

Hoe zit een hotelschakelaar in elkaar?

Een hotelschakelaar is een parallel circuit, dat van twee kanten doorgetrokken of onderbroken kan worden. Dit houdt in dat er twee schakelaars zijn, die bepalen of er stroom naar de lamp loopt of niet. Zoals het voorbeeld van de trap hierboven al aangeeft, is het voordeel van een hotelschakelaar in dit geval dat u de lamp bovenaan de trap gewoon weer uit kunt doen. U hoeft niet weer naar beneden te lopen om het licht uit te doen, of in het donker via de trap omhoog.

Zelf een hotelschakelaar aanleggen hoort bij elektrotechniek voor gevorderden. Voor uw eigen veiligheid is het daarom een goed idee om een vakman in te schakelen die dit voor u kan doen.

Bron:0900 Elektricien

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*