Rotterdamse start-up lost wanbetaling op voor zzp’ers

Vandaag is de officiële start van de start-up van twee Rotterdamse ondernemers. Met hun dienst zorgen ze voor boter bij de vis voor ondernemers in de creatieve sector. Oprichter Jonathan Koy legt uit: “Ik ging bijna failliet doordat een opdrachtgever mij niet betaalde, maar wel mijn werk gebruikte voor zijn bedrijf. Toen ik dat aan anderen vertelde, begreep ik dat heel veel zzp’ers hier last van hebben.” Deze maand meldden de media dat één op de tien zzp’ers het risico loopt op armoede. Uit onderzoek blijkt dat ruim 80% van de zzp’ers te maken krijgt met klanten die nota’s veel te laat of helemaal niet betalen, met alle gevolgen van dien. De start-up van Jonathan Koy en Kevin Schenkers zorgt ervoor dat opdrachtgevers direct betalen bij het afleveren van een digitaal product van hun klant. Onder de naam Filepurch kunnen zzp’ers met deze digitale dienst worden geholpen met hun cashflow. De bètaversie van de site trok bijna 600 klanten uit alle delen van de wereld.

Risico op armoede
Afgelopen week kwam in de media hoe zzp’ers er financieel voorstaan. Een inkomen waar je van kunt rondkomen is niet voor iedere zzp’er weggelegd. Van alle werkenden in de leeftijd van 15 tot 75 jaar lopen zzp’ers het grootste risico op armoede. Dit meldt het CBS in het rapport ‘Armoede en sociale uitsluiting 2018’. Uit eerder onderzoek blijkt dat ruim 80% van de zzp’ers te maken krijgt met klanten die nota’s veel te laat of helemaal niet betalen. Wanbetaling is een van de grootste oorzaken van stress voor zzp’ers, aangezien wanbetaling tot grote financiële problemen kan leiden bij zelfstandig ondernemers. Door te zorgen dat levering van het werk gelijk oversteken is met de betaling van het werk, wordt de cashflow verbeterd. De start-up werkt voor ondernemers met opdrachtgevers uit diverse klanten. De opdrachtgever kan betalen via iDeal (Nederlandse klanten), Sofort (Duitse klanten), BCMC (Belgische klanten) of VISA/Mastercard (diverse landen).

Van idee naar bedrijf
Het idee voor Filepurch komt van een van de oprichters, Jonathan Koy. Hij werkte jarenlang als zzp’er. Door de inkomsten en betalingen die destijds op tijd waren kon hij investeren in zijn bedrijf en uitbreiden. Eind 2014 startte hij met een opdracht waar hij een kwartaal aan werkte. Na facturatie bleef de betaling uit, maar de opdrachtgever ging wel aan de slag met zijn product. Jonathan Koy vertelt: “Het zorgde ervoor dat ik een flinke stap terug moest doen. Ik sprak hierover met diverse collega-ondernemers, waarna bleek dat dit probleem veel groter was dan ik dacht. Ik kreeg al snel het idee dat hier wat aan moest worden gedaan.” Hij vond een partner en CTO in Kevin Schenkers en samen zetten zij Filepurch op. Klanten van Filepurch uploaden hun digitale producten op de site en voorzien deze van een prijs en een titel. De opdrachtgever van de klant ontvangt een e-mail met de factuur en een link naar de betaalpagina. Na betaling wordt de opdrachtgever doorverwezen naar de pagina waar hij het digitale bestand kan downloaden. Ook krijgt de opdrachtgever een mail met een link naar het werk van de klant.

Bronnen:

https://www.rtlz.nl/business/zzp/zzpers-hoogste-risico-op-armoede-rondkomen-steeds-moeilijker

https://www.accountancyvanmorgen.nl/2018/01/17/zzpers-profiteren-minst-van-economisch-herstel/

http://www.nieuws.social/strategie_nieuws/onderzoek-ruim-80-van-de-zzpers-hebben-last-van-wanbetalers/

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*