De nieuwe manier om ruimte met licht te vullen

Grote, homogeen verlichte vlakken zijn in architectuur en winkelinrichting een geliefd designelement. Met gravures op platen uit PLEXIGLAS® zet Lightgraphic fascinerende accenten. 

Architecten, winkelinrichters en designers zetten met verlichtingselementen graag bijzondere accenten voor een unieke sfeer in receptieruimtes, bars en restaurants of zelfs aan façades of bij bushaltes. Vaak gebruiken ze hiervoor grote, homogeen verlichte vlakken. Lightgraphic, een innovatie van axis GmbH uit de Duitse stad Nürnberg, heeft verlichtingselementen voor scheidingswanden en wandpanelen gecreëerd die lijken te zweven in de ruimte.

PLEXIGLAS® Lasergravure

Dit optisch effect bereiken ze dankzij een speciale verlichtingstechniek. In de plaat uit doorzichtig PLEXIGLAS® worden met de laser flinterdunne lijnen gegraveerd. Aan de zijkant van de plaat zorgen leds voor verlichting. Het licht is echter enkel zichtbaar aan de snijlijnen van de lasergravure – de rest van de plaat blijft doorzichtig. De lichtbron verdwijnt op die manier uit het zicht en het acrylglas zelf is nagenoeg onzichtbaar. Enkel het verlichte snijpatroon is te zien.

Licht als designelement

Lightgraphic is ontstaan uit de samenwerking van lichtdesigners Ingmar Boos en Daniel Schulz, eigenaars van de Boos & Schulz Designagentur (BSD). Ze wilden een bureaulamp ontwikkelen met een nauwelijks waarneembare behuizing waarbij het licht zelf het vormgevende element moest worden. Bij axis  was men meteen geboeid door het idee. Het bedrijf uit de Duitse stad Nürnberg zet met hun individuele led-vlakverlichting uit PLEXIGLAS® al vele jaren indrukwekkende accenten in architectuur, interieurdesign, winkel- en standbouw en zoekt altijd weer nieuwe technische oplossingen voor hun klanten.

“We wisten meteen dat we het idee van de ontwerpers met gegraveerde lijnen in PLEXIGLAS® zouden kunnen omzetten. Het is immers een techniek die we al vele jaren toepassen”, vertelt Felix Szak, samen met zijn vader directeur van axis GmbH en medeverantwoordelijk voor de ontwikkeling van Lightgraphic. Al snel bleek dat de lijnen van een CNC-freesmachine te grof waren voor het flinterdunne effect waarop we zaten te wachten. “We hebben daarom met een moderne CNC-laser geëxperimenteerd en op die manier een oplossing ontwikkeld, waarmee de ontwerpers tevreden waren”, legt Szak uit.

Gemakkelijk te verwerken

De laser maakt microscopisch fijne lijnen met een precisie van een tiende millimeter. Een belangrijke voorwaarde is echter een materiaal dat heel exact kan worden bewerkt. “Dat is één van de redenen waarom we voor PLEXIGLAS® hebben gekozen”, vertelt Szak. “Bovendien wordt de lasergravure door de uitstekende lichtgeleidende eigenschappen van PLEXIGLAS® homogeen verlicht – en zo ontstaat het optisch zwevend effect.”

 

Verlichting, wandpanelen en meubels

Sinds de beginjaren hebben de materiaalexperts van axis het proces steeds verder uitgewerkt. Naast lijnen zijn tegenwoordig ook patronen, symbolen of letters in verschillende hoogtes en breedtes mogelijk, maar ook twee- of driedimensionale vormen. Ook nuances bij de helderheid zijn mogelijk. Als lichtbron voor de gravures dienen warm-witte, neutraal-witte of gekleurde leds.  De led-designelementen worden toegepast in architectuur, interieur- of productdesign of winkelinrichting – bijvoorbeeld als lamp, verlicht object of paneel voor muurafwerking of als transparante, kamerhoge scheidingswand. Ze kunnen ook als meubel worden gebruikt, zoals de buitengewone led-ligstoel en led-tafel. “De mogelijkheden zijn in principe oneindig”, vertelt Szak enthousiast. “Lightgraphic is de nieuwe manier om ruimte met licht te vullen.”

Op zoek naar meer inspiratie? Bezoek www.world-of-plexiglas.com

de Verlichte BeMOSS lumiluxE LED Lounge chair uit PLEXIGLAS®
– Copyright: © Axis Expotechnik

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*